Какви култури са подходящи за отглеждане в оранжерия

Колкото по-широко навлиза технологичния прогрес в живота ни, толкова повече внимание хората обръщат на здравословния начин на живот и здравословното хранене. Ползите от отглеждането на зеленчуци собствено производство в домашни оранжерии стават все по- очевидни. Да осигурите на вашето семейство свежа, натурална и биологично чиста храна е незаменимо. Културите подходящи за отглеждане в оранжерии са следните:

ЗЕЛЕНОЛИСТНИ

Вероятно, когато чуете за листни зеленчуци, с изключение на магданоз и маруля, нищо не ви идва на ум. Всъщност списъкът на зеленолистните е доста значителен. На първо място, това, разбира се, е зелето. И това не се отнася само за традиционното бяло зеле, което свикнахме да виждаме на нашите маси. Има сортове като червено зеле, карфиол, брюкселско зеле, китайско зеле. Също така има броколи, къдраво зеле и др. Всички тези растения се различават едно от друго както по външен вид, така и по вкус. Също така листните зеленчуци включват: маруля; кресон; киселец и др.
Технологията на отглеждане на зеленолистни растения в оранжерия е много по-лесна . Непретенциозни към условията на отглеждане: достатъчно е в домашната оранжерия да се поддържа температурата на нивото от 18-19 градуса и да им осигурите светлина между 10 и 12 часа. Ще се радвате на свежи билки и салати през цялата година.

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Пекинско зеле, репички и други бързорастящи зеленчуци, които не изискват сложни грижи са подходящи за отглеждане в оранжерии и хоби-оранжерии. Те са малко податливи на болести и разваляне от вредители. Краставиците са другата култура, която също расте доста бързо: от деня на засяване до плододаване минават около два месеца. Домати и чушки също можете да отглеждате във вашата семейна оранжерия. Сезонността на тези зеленчуци вече няма защо да ви притеснява. В оранжерия, предназначена за съвместно засаждане на домат и пипер, трябва да се обърне специално внимание на реда за формиране на лехи, общи за двете растения.

ГЪБИ

Гъбите са един от най-големите източници на растителни протеини, фибри, въглехидрати, витамин D и магнезий. Освен това гъбите са много вкусни и на тяхна основа можете да готвите много различни ястия. Огромно изобилие от сортове и видове на този прекрасен продукт няма да ви остави безразлични. Единственият недостатък на гъбите е тяхната сезонност, но отглеждането им в оранжерия дава възможност да се събират пресни и ароматни гъби през цялата година.

Вашият коментар

Вашият Е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Main Menu