Как да използваме парниците възможно най-ефективно? Част – I

Парниците днес присъстват в двора на лятна Ви вила или къща. Те се различават не само по дизайн, но и по размерите си – от миниатюрни до огромни. Във всеки парник начинаещите градинари се опитват да използват всеки квадратен метър за отглеждане на култури. Но прекомерното заемане на оранжерийното пространство от изобилие от растения може да доведе до отрицателен резултат. Ето защо при вземането на решение за изграждане и използване на парник е необходимо внимателно да се обмисли и планира изграждането му и вътрешното устройство.

ВЪТРЕШНО ПОДРЕЖДАНЕ НА ПАРНИЦИТЕ

Разположението на интериора на оранжерията зависи от предназначението и размера и. За самата оранжерия се избира място, така че слънчевите лъчи да я осветяват през целия или през по-голямата част от деня. При отглеждане на маломерни растения (разсад, чушки, зеленолистни) парника се поставя така, че лехите да са насочени от север на юг.
За смесени насаждения с растяща част върху асми (краставици, високи домати, тиквички) е по-добре да подредите лехите от запад на изток за равномерно осветяване на посевите.

РАЗПОЛОЖЕНИЕТО НА ЛЕГЛАТА В ПАРНИЦИТЕ

Леглата в оранжерията трябва да са удобни за работа. Широките легла с тесни пътеки ще усложнят не само грижата за растенията, но и ще създадат условия за развитие на гъбично-бактериални и вирусни заболявания. При многоредови насаждения ще започне взаимно потискане на растенията в борбата за светлина, влага и други ползи за околната среда.

При парник с ширина 1,8-2,0 метра обикновено се поставят 2 легла по стени с ширина 70-80 см. Между леглата оставете проход от поне 40 см, върху който има спомагателно оборудване, тави с разсад и други материали.

В парник с ширина 3.0-3.5 метра, оптималното подреждане на леглата отнема 3 реда и 2 пътеки. Страничните легла са разположени от дългата страна или около периметъра на оранжерията. Ширината на лехите се определя главно от вида на отглежданите растения.
В центъра на парника има двойно легло, което може да достигне ширина 1,5 м, тъй като се обработва от две страни. Леглата са направени толкова широки, за да е удобно да достигнете до всяко растение и да не го повредите при извършване на работа – поливане, обработка и събиране на реколтата.

Очаквайте още полезни съвети по темата за ефективното използване на оранжериите, за да си гарантирате вкусна реколта.
Всички видове парници можете да видите ТУК.

Main Menu