КАК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЧУШКИ? ЧАСТ 2

Пиперките са зеленчук много популярен в българската кухня. В предна статия споменахме за сортовете чушки, които можете да отглеждате в оранжерия. Сурови, печени или сушени – приложението им голямо. По-долу ще можете да прочетете какви грижи изискват чушките във вашата нова оранжерия.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОЛИВАНЕ

Чушките изискват много вода. Поддържането на почвата постоянно влажна ще е достатъчно, но когато температурите се повишат, може да се наложи да поливате ежедневно, за да помогнете на растенията да се справят с топлината. Просто поливайте растенията адекватно през целия им живот. Инсталирайте системи за поливане само когато е необходимо.

НАЙ-ДОБРИ ПОЧВЕНИ УСЛОВИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПИПЕР В ОРАНЖЕРИЯ

Чушките растат добре в богата на хранителни вещества почва с адекватно количество калций и фосфор. Идеалното рН на почвата трябва да бъде между 6,0 и 7,0. Оптималната температура на почвата за ефективно покълване е около 21 С Прилагайте листни фуражи, когато растенията започнат да цъфтят и отново на всеки десет дни. Освен това, нанесете тор скоро след появата на първия плод. Това ще гарантира, че ще получите по-големи плодове, но не забравяйте, че прекомерният тор ограничава способността им да дават плодове.

ОСВЕТЛЕНИЕ И ТЕМПЕРАТУРА

Чушките изискват постоянна светлина с правилен контрол на температурата. Изберете място в оранжерията си, което получава поне шест часа пряка слънчева светлина всеки ден. Разсадът ще вирее напълно с дневна температура от 18 до 21С и от 15 до 18С вечер. Направете всичко възможно да поддържате тези температури в оранжерията си.

ПРЯСНО СЪБРАНИ ЧУШКИ

Препоръчват се ножици или остри ножчета за събирането на пресни пиперки. Използвайте ръкавици или почистете бързо ръцете си, когато прибирате люти чушки. Никога не търкайте очите или лицето си, за да предотвратите усещането за парене. Отглеждането на чушки в оранжерия е постижимо. Така че, изберете сорт и започнете днес, за да се радвате на бъдещата си реколта.

Main Menu