ТРУДНОСТИ ПРИ БИО ЗАСАЖДАНЕТО?

Една от причините за закупуване и отглеждане в оранжерия на зеленчуци е контрола върху химикалите, които се използват. Все повече хора се ориентират към био отглеждането. Органичният подход използва само естествени вещества. В един перфектен свят няма да има зарази от мравки, няма чужди нашественици, които да задушат естествената растителност и няма плевели да превземат почвата. В нашия свят обаче тези опасности присъстват и създават проблеми на градинарите. Отглеждането на плодове и зеленчуци е трудно без химикали. Когато органичният подход не работи, хората губят цели култури.

КАК ХИМИКАЛИТЕ ВЛИЯЯТ НА ОКОЛНАТА СРЕДА?

Нитратните торове могат да имат неестествен ефект върху екосистемата. Ако се използват редовно през дълги периоди, те попадат в подземните води и запушва почвата с вредни нива на допълнителен азот, например. Тогава със сигурност не е добра идея да се използват химикали, включително нитратни торове, за продължителен период, особено когато има органични алтернативи.

КОГА Е ПОЛЕЗНО ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЦЕЛЕВИ ХИМИКАЛИ?

Е, истината е, че има ситуации, в които химикалите са единственото решение, подготвяйки пътя за по-здрава екосистема в оранжерията. Често е необходимо атакуването на специфични видове нашественици с подходящия тип химикал, за да се поправи естественото състояние в оранжерията.
Мравките и скакалците (особено чужди видове в дадена зона) може да се превърнат в огромен проблем и за градинарите и собствениците на жилища. Местните насекоми и растения несъмнено ще страдат от инвазията на тези малки същества. Това понякога може дори да промени съдържанието на почвата в региона. След като видовете нашественици бъдат третирани с определени препарати се възстановява баланса в екосистемата. След това органичните методи отново могат да се прилагат ефективно. Всичко това е благодарение на еднократната употреба на целеви химикали. Целевите химикали, ако се използват, трябва да са в спешни случаи. Прилагат се внимателно, конкретно и не се разчита на дългосрочна употреба.

Биологично отгледаните зеленчуци и други продукти силно се препоръчват. Освен за подобряването на околната среда, положителните ефекти са и върху човешкия организъм. Да отглеждате био зеленчуци в оранжерия подобрява качеството на живот на вас и вашето семейство.

Източник greenerideal.com

Main Menu