4 СТЪПКИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАСТЕНИЯ В ЗИМНА ОРАНЖЕРИЯ

Тъй като оранжерията предлага на производителите контролирана и постоянна среда, независимо от сезона, много от тях могат да поддържат реколтата си през цялата година. За начинаещи градинари това изглежда трудно. Ето няколко стъпки за поддържане на добра реколта и през зимния сезон.

1. Почистване

Има се предвид цялостно почистване на всички останали органични материали във вашата оранжерия, както и основно почистване и дезинфекция на стените и оборудването във вашата оранжерия, и то преди да е настъпило рязкото застудяване.

2. Изберете правилните култури

Важно е да изберете култури, които знаете, че ще издържат на крайности в температурите. Вашата оранжерия ще смекчи много от най-вредните аспекти на зимния сезон, но все пак е редно да изберете издръжливи кореноплодни зеленчуци и зеленолистни – като спанак, моркови, зеле и др. Те са достатъчно студоустойчиви и така ще си гарантирате успех при отглеждането им през зимата.

3. Светлина

Отглеждането на студоустойчиви култури ще даде още по-добър резултат като осигурите и достатъчно светлина. Зимата се характеризира с по-дълги и студени нощи, за това е добре да набавите изкуствена светлина.

4. Контролирайте топлината и влажността

Независимо дали сте изправени пред меки или сурови зими, топлината от слънцето може просто да не е достатъчна, за да запазите посевите си до пролетта. Ето защо ефективната и правилно оразмерена допълнителна отоплителна система може да е необходима за вашата зимна оранжерия, ако това се изисква за културите, които отглеждате. Контрола на топлината и влажността е основата за добър растеж.

Поддържането на вашата оранжерия свежа и продуктивна през традиционно безплодната зима може да изглежда невъзможно за неопитните градинари, но с интелигентното планиране и правилните инструменти можете да поддържате добра реколта и през този сезон. С оранжерия е възможно целогодишно отглеждане. Няма нищо по – хубаво от свежи зеленчуци по всяко време на годината. С тези лесни стъпки ще си гарантирате успех!

Main Menu