ЛИПСАТА НА МИКРОЕЛЕМЕНТИ В РАСТЕНИЯТА – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Въпросът как да направите реколтата по-обилна без да се прибягва към торове, често занимава градинарите. Правилната грижа за растението и набавянето на различни микроелементи са в основата за правилния растеж. Информацията, която сме събрали днес ще ви помогне да разпознаете признаците за недостиг на важни микроелементи във вашите растения.

ЛИПСАТА НА МИКРОЕЛЕМЕНТИ В РАСТЕНИЯТА – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Витамините и минералите са необходими не само за хората, но и за растенията. Недостигът на бор, желязо и калций много бързо се отразява на състоянието на растенията. Опитните градинари отдавна са се научили да различават по външни признаци кое вещество липсва.

БОР – ако насажденията почувстват липса на бор, това веднага се забелязва: растенията започват да растат бавно, цветния прашец не е достатъчен, а плодовете се развиват неправилно. Но най-лошото е, че зеленчукът се напуква и лесно се повлиява от болести. Микроелементът бор трябва да се добави преди образуването на цвят, но след като листата вече са се образували, защото усвояването на бора става с помощта на хлорофил и азот. Борът е особено необходим за карфиол и брюкселско зеле, ябълкови дървета и круши. Доматите, морковите, маруля и костилковите плодове се нуждаят от него по-малко. Фасулът, грахът, картофите и ягодите понасят добре липсата на бор.

ЖЕЛЯЗО – ако част от листата са станали бели – това е ясен знак за липса на желязо, както и светло жълтия цвят на младите издънки. Ако дефицитът на желязо е тежък, новите клони могат дори да изчезнат. Образуването на хлорофил без желязо е невъзможно. Недостигът на желязо засяга по-специално гроздето, царевицата, хмелът, зелето, картофите, доматите, овощните дървета и розовите храсти.

КАЛЦИЙ – дефицитът на калций се определя от усукване и падане на върховете на младите издънки. А също така растежът на растението се забавя поради слаборазвитата коренова система. Листата пожълтяват и върху тях се появяват кафяви петна. Черупките на ядките са слабо оформени, както и семената на костилковите плодове. Калцият участва в метаболитните процеси, регулира количеството на течността в тъканите. Особено негативно, недостигът на калций засяга зеле, кръстоцветни и многогодишни билки. От домашните растения страдат кактуси, сукуленти.

Main Menu