Отглеждане на ягоди в оранжерия

Отглеждането на ягоди в оранжерия гарантира добра реколта през цялата година. Ягодите са защитени от измръзване, силен вятър, градушка и други неблагоприятни климатични условия.

Популярни сортове ягоди

Сортовете, признати за най-плодотворни в Европа са Корона, Сан Андреас, Кралица Елизабет 2, Брайтън. Техните характеристики и предимства са:
– адаптиране към условията на отглеждане в нашата климатична зона;
– липса на привързаност към естествена светлина;
– устойчивост на болести;
– висока производителност (до 50 тона на хектар);
– ниско съдържание на вода;
– годност за транспортиране и съхранение.
Отглеждането на ягоди в оранжерия през цялата година е достъпно дори за начинаещи градинари, тъй като няма специални проблеми с изброените сортове.

Условия за отглеждане на ягоди в оранжерия

Влажността в оранжерията трябва да отговаря на определени изисквания:
– по време на засаждане – 80-85%;
– през периода на растеж – 75%;
– по време на цъфтежа – 70%.
Температурата в оранжерията трябва да бъде + 20-25° C.
Ягодите в оранжерията ще дадат отлична реколта през цялата година, ако увеличите дневната светлина през зимата до 14-17 часа на ден с помощта на лампи. Такава продължителност активира фотосинтеза и други процеси, които влияят върху растежа и съзряването.
Класическа технология на засаждане
Площта на оранжерията с е разделя на редове. Между тях е добре да се оставят пътеки за удобство. Подходящата почва е смес от пясък, керамзит и висококачествен чернозем . След това ягодите се засаждат на редове, на разстояние 25-30 см едно от друго, в дупки до 10 см дълбочина. За защита от плевели и запазване на влагата в почвата често се използва мулчиране на ягоди с агрофибър.

Поливане

Поливането се извършва по следния начин:
– първият месец – всеки ден;
– след първия месец веднъж на всеки 5-8 дни.
Поливането става директно в кореновата система. Водата не трябва да попада върху листата и цветята.
Ягодите, които имат ранен период на зреене, ще дадат богата реколта, дори ако са засадени твърде гъсто. Създавайки оптимални условия, можете да получите до 5 добри реколти годишно. Но трябва да се има предвид, че поради плодородието почвата бързо се изчерпва. Затова е добре да се използват минерални торове на всеки 2 седмици, например карбамид сулфоамофос.

Main Menu