Вредители по краставици и пипер

Вредители по краставици и пипер

Охлюви по краставици и пипер

Ако през нощта някой яде млади листа от вашия разсад, най-вероятно са охлюви . Именно те обичат да действат под прикритието на нощта. Те се хранят с младите тъкани на растенията. С тях е доста трудно да се справите, но не е невъзможно.
Този вид вредители трябва да се събират ръчно. За целта излезте през нощта, използвайте фенерче, потърсете охлювите и ги премахнете. Почвата трябва да се поддържа чиста, да се плеви. В краен случай можете да прибегнете до помощта на химикали.

Листна въшка по краставици и пипер

Листата на краставиците се извиват, цветята падат, в някои части на растението се появявява лепкаво покритие. Това е действието на листната въшка . Обикновено масово се наблюдава в разгара на лятото. Насекомите смучат сок от растенията, като по този начин спират развитието им и спомагат за намаляване на добива. Те често се превръщат в преносители на болести.
Народни рецепти за премахване на листни въшки:
– Може да полеете растението със смес от чесън, лук, пелин, змийско мляко, пепел и сапун за пране. Подхранете почвата с фосфор-калиеви торове.
– 1 чаша дървесна пепел или 1 чаша тютюнев прах се изсипва в 10-литрова кофа. След това се залива с гореща вода и се оставя да престои един ден. Преди пръскане разтворът трябва да бъде добре смесен и филтриран. Добавете 1 супена лъжица течен сапун. Напръскайте растението сутрин, по-добре с пръскачка.

Белокрилка по краставици и пипер

Миниатюрни бели насекоми, които обикновено се заселват в оранжерии. При горещо и влажно лято унищожава и растенията в откритите площи. Защитата срещу него е доста трудна, тъй като този вредител се носи от вятъра.
Можете да използвате капани с лепило. Боядисва се парче шперплат или дебел картон с жълт цвят и се покрива с бавно изсъхващо лепило. Опитайте се да премахнете вредителите като засадите тютюн в близост до краставиците или пипера.

Акари по краставици и пипер

Ако на долната страна на листата на краставица или пипер се появи паяжина, значи е от паяк. Този вредител се разпространява масово в горещо сухо време. Целта му е сок от растения. Там, където се появи, листата на растението придобиват мраморен цвят, постепенно стават кафяви и сухи.
Необходимо е зеленчуците да се напръскат с вода в топлината, като по този начин се поддържа оптимална влажност на въздуха. Трябва и да се извършва редовно плевене.
Народна рецепта за премахване на акари:
– Чаша чесън или лук и листа от глухарче, преминали през месомелачка и супена лъжица течен сапун се разреждат в 10 литра вода. Филтрирайте и пръскайте растенията във всяка фаза на развитие.

Main Menu