Капково напояване в оранжерия

За отглеждането на плодове и зеленчуци в оранжерия е много важно водата да влиза в почвата само около корените на растенията. Това допринася за локалното развитие на кореновата система. Така всяко растение получава индивидуална порция вода, в зависимост от индивидуалните нужди, периодично или непрекъснато.

Чрез капково напояване потокът на водата през тръбите е бавен и водата има време да се загрее достатъчно. Оптималното ниво на влажност и достатъчно високата температура правят възможно създаването на климат в оранжерията, подобен на субтропичния. Това позволява получаването на реколта през цялата година.

Основни предимства на капковото напояване

– Пестене на вода – тя отива направо към корените и не се губи.
– Напояване на почвата в дълбочина.
– Възможност за поливане на голяма площ при сравнително ниско налягане.
– Избягва се преовлажняване на почвата. Така се предотвратява появата на гъбични заболявания, които се развиват във влажна топла почва.
– Подобряване на производителността на растенията.
– Лесно за работа, поддръжка и монтиране.

Монтиране на система за капково напояване в оранжерия

За монтирането ще ви трябват:
– главна тръба, през която водата ще премине от резервоара към корените на растението;
– капкомер – оборудване за подаване на вода с капки до специално място;
– капеща лента за подаване на вода в определено количество;
– филтри за пречистване на вода.

Свържете резервоара с вода и главната тръба. По-добре да използвате тръба, изработена от полиетилен, която трябва да има диаметър най-малко 35 мм. Тръбата може да бъде поставена около периметъра или центъра на оранжерията. Важно е конструкцията да не пречи на работата в оранжерията и прибирането на реколтата. Трябва да монтирате кран, за да може, ако е необходимо, водата да бъде изключена.

След това останалите тръби и лентата за капене трябва да бъдат свързани към главната тръба. Чрез тях водата тече директно под корените на растенията. Краят на всяка лента и основната тръба трябва да бъдат оборудвани с тапи. Това ще направи възможно организирането на поливането само на тези места, където е необходимо. Лентите се оставят на повърхността, тъй като те са твърде тънки, а тръбите могат да бъдат поставени частично в земята. На повърхността остават само области с дупки.

Не забравяйте: дупките за поливане са много тесни. Затова се нуждаете от воден филтър, така че малки частици да не попаднат в тръбите и да ги запушат. Този филтър се поставя на главната тръба, където е свързана с резервоара за вода. Филтърът трябва да бъде монтиран, за да може поливната система да работи правилно, тъй като във водата има различни примеси. Те образуват плака върху тръбите. Това устройство трябва постоянно да се почиства и, ако е необходимо, да се подменя.

Main Menu