Какво може да се отглежда в оранжерия?

В цял свят зеленчуци, плодове, билки и цветя се отглеждат в оранжерии отдавна. Почти всички зеленчуци и някои плодове са подходящи за отглеждане в оранжерия. Доста висока реколта може да се очаква от краставици, домати, пипер, патладжан, ягоди, малини, репички, зеле, маруля, салата, магданоз, зелен лук, копър и други.

Ако решите да отглеждате няколко култури в една оранжерия, трябва да знаете каква е съвместимостта на отглежданите растения. Всички растения са различни, имат нужда от различни грижи, различно поливане, различна почва.

Краставиците са лидери на оранжерийните култури. Те са основната зеленчукова култура, отглеждана в оранжерия. След тях са доматите. На трето място е сладкият пипер.

Правила за отглеждане на зеленчуци и плодове в оранжерия:

1. Добра и плодородна почва. Тя трябва да включва: оборски тор, торф и др. Например за доматите почвата трябва да е доста богата на калций. Краставиците имат нужда от торове със суперфосфат и калиев сулфат.

2. Правилен подбор на семена или разсад. Голямо значение имат сортовете зеленчуци или плодове, които ще засеете. Трябва да бъдат подходящи за отглеждане в оранжерия.

3. Строги температурни условия, най-оптимални са 22-28 градуса.

4. Подходящо ниво на влажност.

5. Водата за поливане трябва да бъде напълно съобразена с температурата на почвата. Идеалният вариант е капково напояване.

6. Необходимо е да се обърне внимание на съвместимостта на растенията. Често се случва зеленчуците да са различни и да не трябва да се сеят едни до други. Идеално ще бъде, ако наблизо се засаждат растения от едно и също семейство. Например доматите и пиперът имат различни изисквания за осветление и влажност на въздуха от краставиците. Капризният патладжан обича пространството. При много гъсто засаждане на патладжан или засаден до други зеленчуци, растенията от патладжан обикновено са слаби, а добивът е нисък. Също така е непрактично да се засаждат наблизо сладък и лютив пипер. Плодовете на сладкия пипер ще станат също лютиви.

7. Преди да засадите определена култура в почвата, не забравяйте какво е растяло там преди. Някои култури не се засаждат в почвата, където преди това са растяли несъвместими растения. По-подробна информация може да намерите в нашата статия „Какви сидерати да засеем в оранжерия?“.

Достатъчно е да се придържате към горните правила и ще можете да се гордеете с отличния резултат от вашата реколта!

Main Menu