Борба с вредители в оранжерия и дезинфекция на почвата (част 1)

За получаване на добра реколта се препоръчва обезпаразитяването на почвата в оранжерия през пролетта или през есента. При продължителна употреба на почвата постепенно в нея се натрупват микроорганизми – патогени на болести по растенията, както и вредни насекоми и други вредители. Замърсената почва трябва да бъде заменена или обезпаразитена.

Първата стъпка е почистването на цялата оранжерия. Махнете всички колчета, въжета и други материали, които сте използвали. Съберете всички изгнили листа, корени, плевели и др. Събраният боклук трябва да бъде изгорен. В същото време пепелта, която ще бъде получена, може да се използва за наторяване на почвата. Тя ще помогне за насищане на земята с полезни микроелементи (цинк, фосфор, желязо и др.). Ако сухата пепел се използва за тор, тогава тя трябва да бъде разпръсната, преди да се копае почвата. Необходими са около 3-5 чаши на 1 кв. м. Ако се използва за подхранване, тогава в кофа с вода трябва да разтворите 1 чаша пепел.

Следващата стъпка е измиването на оранжерията със сапунен разтвор или други почистващи препарати, които не съдържат абразивни добавки. Поликарбонатът може лесно да се повреди, затова използвайте само меки четки и парцали, за да го почистите. След измиване на всички повърхности, те трябва да се изплакнат от остатъците от сапун. Ако през предходния сезон е имало огнище на някакво заболяване, тогава към измиващия разтвор се добавя дезинфектант. В този случай се използват различни вещества – разтвори на меден и железен сулфат, както и формалин и белина.

Вредните насекоми и болести активно се размножават в горния слой на почвата. Ефективен начин за борба с тях е подмяната на този слой през есента, най-късно през пролетта. Отстранява се слой почва с дебелина 10-20 см, а на негово място се слага торф, хумус, пясък и компост. Органичните торове подобряват структурата на почвата. Тя става по-рохкава, добре пропуска въздух и влага. Също така те доставят на почвата основни макро- и микроелементи, както и въглероден диоксид. Последното позволява на оранжерийните култури лесно да извършват фотосинтеза.

Main Menu