Опрашване на зеленчуците в оранжерия без насекоми

Обемът и качеството на бъдещата реколта в оранжерия до голяма степен зависят от успешното опрашване. Освен чрез опрашване от пчели и търтеи понякога се налага и изкуствено опрашване.

Има четири основни начина, по които градинарят може самостоятелно да извърши процеса на опрашване:
1. Ръчният пренос на цветен прашец е прост и не изисква никакви допълнителни инструменти. За целта откъсвате цвят на мъжко растение с прашец, премахвате венчелистчетата и докосвате с него плодниците на женските растения.

2. Разклащането е чудесен вариант за самоопрашващи се култури. В този случай растението леко се люлее, като внимателно се придържа за стъблото.

3. Пренасянето на прашеца с четка за рисуване или четка за зъби е най-лесно практикуваният и надежден начин. Допирате четка внимателно върху прашниците на мъжките растения и пренасяте събрания прашец на женските плодници.

4. Използвайте обикновен вентилатор. Включете го и се движете между растенията. Този метод замества перфектно вентилацията с естествено опрашване, но отнема малко повече време.

Изкуствено опрашване на домати в оранжерия

Първо е необходимо да се уверите, че условията за температура и влажност в оранжерия са оптимални за опрашване. Температурата не трябва да бъде по-ниска от + 12-15° С и по-висока от + 32-35° С. Нивото на влажност трябва да е 50-70%. В противен случай цветята могат да паднат, прашниците да се деформират и прашецът няма да може да лети свободно. Ако параметрите на микроклимата са оптимални, можете да започнете опрашването чрез разклащане, създаване на вибрация или с четка. Тези процедури се извършват през целия период на цъфтеж на всеки 2-4 дни сутрин. За да увеличите производителността веднага след това се препоръчва да поливате или пръскате растенията със слаб разтвор на борна киселина.

Изкуствено опрашване на краставици в оранжерия

Краставиците не са толкова взискателни към външните условия. Прашецът им не се страхува нито от силна топлина, нито от значителна влажност. Единствената трудност е да се научим да правим разлика между женски и мъжки съцветия. Женските растат по една и имат леко сгъстяване в основата, а мъжките са разположени в малки групи. Краставиците се опрашват изкуствено поне две седмици преди появата на първите яйчници. Процедурата се извършва ежедневно, рано сутрин. Най-ефективните методи за опрашване на краставици са ръчно и с използване на четки.

Main Menu