Отглеждане на грах в оранжерия (част 2)

Поливане на грах в оранжерия

Грахът в оранжерия се нуждае от постоянно поливане. Преди началото на периода на цъфтеж поливайте на всеки 6-7 дни. По време на образуването на яйчници и плодове поливайте 2-3 пъти за 7 дни. За поливане е подходяща само затоплена, престояла вода. За всеки 1 кв.м. са необходими около 8-9 литра вода. След поливане се извършва плевене и разхлабване на почвата между редовете.

Опрашване

Грахът принадлежи към групата на самоопрашващите се растения. Не е необходимо да се отваря оранжерията за достъп на насекоми. Опрашването става преди отварянето на цветето.

Беритба и съхранение

Времето за беритба на граха зависи от сорта. Приблизително беритбата започва след 30 дни от началото на цъфтежа. Грахът не узрява едновременно, така че периодът на прибиране на реколтата може да продължи до 40 дни. Първите плодове започват да узряват в долната част на растението.
Признаци за готовност за беритба са:
– цветът на шушулките е ярко зелен;
– формата на шушулките е плоска.
Зеленият грах не може да се съхранява дълго суров. Затова най-добрият начин за запазването му за зимата е замразяването, консервирането или сушенето.

Допълнителни грижи

За високите сортове е необходимо да инсталирате опори. Веднага след като растението достигне височина 25 см, на разстояние 10 см от стъблото се поставят дървени колчета. Към тях се привързва леко стъблото, за да стои изправено. Пренебрегването на това изискване ще доведе до факта, че грахът ще расте на земята и стъблата му ще са преплетени. Така няма да преминава въздух към почвата. При влажно време растенията, които растат така, ще пречат на изпаряването на водата, причинявайки гниене на корените и стъблата. Това ще доведе и до болести. Освен това така е много трудно да се събере реколтата.

След като съберете ранна реколта, на мястото на граха засадете краставици, домати, пипер, тиквички. Почва, където е растял грах, е богата на микроелементи, в частност на азот. Затова грахът изпълнява ролята на сидерат (зелена тор).

Main Menu