Отглеждане на зеле в оранжерия

Как се отглежда зеле в оранжерия? Научете температурните показатели, необходими за зелето в оранжерия, кога да сеете семена или разсад, как да поливате.

Почва

Тъй като зелето обича влагата, трябва да вземете това предвид при избора на почва. Най-добре е да обогатите почвата с хумус и малко пясък. За да се предотврати появата на паразити, към сместа трябва да се добави пепел или вар. Подходящи за подхранване на почвата са и калиев сулфат, амониев нитрат, суперфосфат. Дозировката им на кв.м. е съответно 20:15:45 г от всяко.

Засаждане

Преди засаждане се препоръчва семената от зеле да се обработят за повишаване на имунитета, за защита от въздействието на вредители и патогенни микроби. Подходящ метод, без използването на химикали, е топлинната обработка. Поставете семената за няколко минути във вода, загрята до 50°C, след това за няколко секунди на студено и изсушете добре.
Семената се засаждат в дупки на всеки 3 см. Дупките са предварително напоени добре. Може да задите в оранжерията директно готов разсад.

Температурен режим

По време на засажданетато и покълването на семената е необходима температура от 15-17 °C през деня и 7-9°C през нощта. Когато разсадът покълне, температурата трябва да е до 8-10°C. Зелето не обича сянка. Само голямо количество слънце допринася за нормалното му развитие.

Поливане и подхранване

Поливането е обилно, но сравнително рядко, сутрин. Най-добре е да се прави на 10 дни.
След появата на 3 листа е време за първично подхранване. Използват се минерални торове или течен тор. Второто подхранване става след 14 дни с леко увеличена дозировка. Вместо калий, може да използвате разтвор от дървесна пепел, нанасян чрез пръскане. Тя действа като естествен заместител на калия. Прави се разхлабване на почвата около стъблото, за да се освободи достъпа на влага до корена. Премахват се плевелите.

Не се препоръчва да се засажда зеле там, където преди това са отглеждани репички и марули. Най-добри „предшественици“ на зелето са краставиците, картофите, лукът, морковите и бобовите растения.

Main Menu