Кои плодове и зеленчуци са подходящи за отглеждане заедно?

Научете как да използвате максимално пространството във вашата градина и да засадите възможно най-много плодове и зеленчуци. Някои култури помагат на други да растат, когато са засадени заедно. Те могат да подобрят плодородието на почвата, да възпрат вредните насекоми, да привлекат полезни опрашващи насекоми или да осигурят сянка за растенията, които страдат от пряка слънчева светлина. Правилната комбинация ще помогне за намаляване на използването на минерални торове и инсектициди.
Комбинираното засаждане включва използването на цялото налично пространство в градината – както над земята, така и под земята. Изборът на растения въз основа на вида на растежа е проста задача. Очевидно е, че засаждането на марули до моркови няма да е проблем. Но да поставите марули до разстилащата се краставица няма да е лесно. В такива ситуации използването на опори за катерещи растения ще помогне за решаването на проблема.
При избора на зеленчуци за съвместно засаждане е важно да се вземе предвид не само крайната височина на стъблото, но и вида на кореновата система. Културите с повърхностна коренова система до растения с дълбоки корени са идеално решение. Такива съседни растения няма да се състезават за местообитание и хранене.
Например този принцип съответства на съвместното засаждане на бобови култури в близост до царевица. Корените на грах и боб са много по-дълбоки от корените на царевицата, така че растенията не се състезават на едно и също ниво на почвата. По същия принцип, наред с бобовите култури, могат да се засаждат кореноплодни култури като цвекло и моркови.

Кои плодове и зеленчуци са подходящи за отглеждане заедно?

Най-добрите партньори за някои култури:
– Царевица : боб, тиква, краставици, пъпеши.
– Чушки : моркови, краставици, босилек, копър, кориандър, лук.
– Краставици : царевица, бобови растения, маруля, репички, зеле, слънчоглед.
– Броколи : цвекло, боб, целина, лук, маруля.
– Домати : краставици, моркови, чесън, лук, магданоз.
– Патладжан : лют пипер, боб.
– Лук : моркови, маруля, ягоди, зеле.
– Картофи : дини, зеле, боб, цвекло, маруля, репички.
Успешни комбинации, състоящи се от три различни култури, изпитани от опитни градинари:
– Грах + репички + краставици
– Чесън + салата + цвекло
– Краставици + салата + пекинско зеле
– Броколи + целина + храст боб
– Домати + ягоди + цвекло
– Домати + салата + копър
– Моркови + чесън + грах
– Картофи + копър + късен сорт зеле
– Краставици + моркови + лук
– Домати + боб + репичка

Main Menu