Отглеждане на картофи: традиционни и нови методи (част 1)

Има различни методи за отглеждане на картофи. Най-добрите условия за техния растеж и развитие са:

    • – добро излагане на слънце през целия ден;
    • – умерена температура в рамките на 16-23°С;
    • – постоянна равномерна хидратация на почвата, без застой на вода;
    • – рохкава плодородна почва с киселинност от 5.5 до 7

.

Черноземните почви са най-плодородни и подходящи за картофи. Противно на стереотипите, те също се нуждаят от био торове.

Друга подходяща почва за картофи е песъчливата. Тя лесно пропуска въздух и вода към корените. Лесна е за обработка, но почти няма хранителни вещества. Затова се нуждае от по-високи дози органични вещества (до 1 кофа на 1 кв.м.) и по-често поливане.
За ранна реколта трябва да се изберат големи грудки с тегло 80-100 г. Те трябва да бъдат подложени на озеленяване, изложени на светлина при положителни температури.
Картофите традиционно се засаждат в бразди или в дупки на дълбочина 10-12 см. Засаждат се според схемата от 70 см между редовете и 30 см между дупките. Важно е грудките да се подреждат с кълновете нагоре и корените надолу. Засадените картофи се засипват с рохкава пръст. Ако земята е много суха, полейте браздите или дупките преди засаждането.
засаждане на картофи
Картофите се нуждаят от постоянно влажна почва през целия вегетационен период. При липса на дъжд те се поливат веднъж седмично, накисвайки почвата на дълбочина 20-25 см. Спират да се поливат само 1-2 седмици преди прибирането на реколтата. В оранжерии и под навес от ПВЦ фолио растенията трябва да се поливат веднъж седмично, като същевременно се консумират 50–70 литра вода на 1 кв.м. Много добър начин е капковото напояване, незаменим при мулчиране с фолио.
Добри предшественици на картофи са всички бобови растения, тиква и зеле.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА КАРТОФИ В ТОРБИ, САКСИИ, КОФИ И ЩАЙГИ

1/3 от контейнер (с приблизителен размер на кофа), със задължителни дренажни отвори на дъното, се напълва с плодородна почва. В него се засаждат картофи и се поставя на много добре осветено място с температура 16-23°С. Редовно се полива, докато стъблата растат. Периодично част от образуваните грудки се изваждат, като се внимава да не се повреди кореновата система.

Main Menu