Отглеждане на картофи: традиционни и нови методи (част 2)

ОТГЛЕЖДАНЕ НА КАРТОФИ ПОД ЧЕРНО ПВЦ ФОЛИО

Мястото е изкопано, внимателно изравнено с гребло и покрито с черно ПВЦ мулчиращо фолио. Това фолио е с готови изрязани дупки, където се поставят картофите. Фолиото не пропуска светлина (на тъмно картофите не стават зелени), поддържа почвата рохка и предотвратява растежа на плевелите.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА КАРТОФИ ПОД СЛАМА

През пролетта парцелът се разхлабва и се засаждат картофи в дупки на дълбочина 5-7 см. Веднага щом се появи разсада се започва обилно мулчиране със слама или сено, като постепенно се увеличава мулчиращия слой до 10-20 см, докато картофените стъбла растат.

Вариант на този метод за много дъждовни региони – картофите просто се засаждат в рохкава почва и веднага се натрупват с 20-сантиметров слой слама. Плътният мулч предпазва картофа от светлина и плевели, а гниещ долен слой снабдява корените с хранителни вещества.

Този метод е подходящ само за добре култивирани площи с мека рохкава почва. Ако засадите картофите в твърда глинеста почва, покрита със слой от трева, и отгоре сложите слама – няма да получите добра реколта.

ЗАСАЖДАНЕ В ОРАНЖЕРИЯ

Засаждането на картофи в оранжерия ви позволява да получите първите картофи 2-3 седмици по-рано, отколкото в открита земя. Не трябва да се допуска температура в оранжерията над 30°С. Оптималният диапазон е 20-23°C през деня и 14-15°C през нощта.

Влажността на почвата в първите фази на развитие трябва да бъде около 50-60%. Почвата трябва да е хладна на пипане, буцата пръст да не залепва по ръцете и при падане от височина 1 м да се разпада на големи бучки. По време на цъфтежа влажността на почвата трябва да е 70-75%. При падане от височина 1 м буцата пръст трябва да се разпада на малки парчета.

Когато картофите достигнат 600-700 г можете да започнете масово събиране. При повечето ранни сортове това се случва 40–45 дни след пълното покълване. По-голяма реколта може да се постигне като изчакате още 7-10 дни.

Main Menu