Условия за отлична реколта от ремонтантни сортове малини

Ремонтантните сортове малини се отличават от останалите по това, че могат да плододават както веднъж, така и два пъти в годината – пролетно-лятна и лятно-есенна реколта. Такива са сортовете Есенна позлата, Люлин, Виламет, Септември и др. Растенията от традиционни сортове малини през първата година от живота си образуват издънки, които дават плод и умират на втората година. При ремонтантните сортове не само миналогодишните, но и издънките на текущата година са способни да дадат плод. Традиционните сортове малини дават плод веднъж и обикновено цялата реколта от храста се прибира в рамките на месец (периодът може да варира в зависимост от сорта). При ремонтантните сортове плододаването е дълго: до 2-2.5 месеца или повече (в зависимост от климатичните условия).

Условия за отлична реколта от ремонтантни сортове малини:

  1. Подхранване с био тор за малини

За изобилна двойна реколта е необходимо голямо количество хранителни вещества. Подходяща за използване е био тор за малини. Био торта е получена чрез аеробна ферментация на конска тор в биореактори. Тя има пълен комплекс от хранителни вещества и витамини, специфична микрофлора, която може да инхибира развитието на фитопатогени. Използва се като многофункционална тор за всички видове малини, повишава зелената маса, образуването на корени. Повишава добива, подобрява вкусовите и хранителни качества на получените плодове.

  1. Редовно поливане

Кореновата система на малините е разположена в горния слой на почвата, така че редовното напояване оказва голямо влияние върху реколтата. Честотата му зависи от метеорологичните условия: при сухо и горещо време трябва да поливате често и обилно, при мокро време поливането се намалява или спира напълно. Важно правило: почвата под храстите трябва да бъде наситена с влага до дълбочина 40 см. Малиновите изпитват най-голяма нужда от вода по време на цъфтежа, растежа и узряването на плодовете.

  1. Мулчиране на почвата

Малиновите храсти трябва да бъдат мулчирани. Това предпазва кореновата система от замръзване през зимата и от изсушаване през лятото. Слой от мулч инхибира растежа на плевелите и задържа влагата в почвата. За тази цел се използват дървени стърготини, хумус, слама, компост, като ги поставяте около разсада веднага след засаждането. Важно условие за мулчиране: слоят покриващи материали трябва да бъде най-малко 5 см. През пролетта, при разхлабване на почвата, мулчът се слага в почвата и след това под храстите се полага нов слой.

  1. Периодично разхлабване на почвата

Задължителна част от грижите е редовното разхлабване на почвата. Това подобрява достъпа на кислород до корените, насърчава развитието на полезна микрофлора в почвата и поддържа оптималното й ниво на влага. Първото разхлабване се извършва в началото на пролетта, преди да се отворят пъпките. Препоръчват се до 6 процедури на сезон.

  1. Правилно подрязване

Плододаването на ремонтантните сортове малини се регулира чрез вида на резитбата. Ако се отглеждат за целогодишно плододаване, резитбата им е класическа както при обикновените сортове. Ако планирате получаването само на една реколта, но по-обилна, след плододаване се изрязват всички надземни части на растенията на височина 5 см от повърхността на почвата. На следващата година малините плододават върху едногодишни издънки от втората половина на август до началото на първите слани. През пролетта, когато се развият издънките, се премахват слабо растящите и сгъстяващите храста. На линеен метър се оставят около 15-20 броя издънки, като се подбират най-добре развитите.

 

 

Main Menu