Оранжерия от поликарбонат предпазва растенията от градушки

В сезона на летните бури реколтата в градината може да бъде унищожена от градушки. Най-доброто решение за предпазване на насажденията е оранжерия от поликарбонат.

  • Оранжерията предпазва растенията от нощни студове, дъжд, градушка, сняг и вятър.
  • Предпазва от вредители.
  • Растенията са защитени от ултравиолетово лъчение.

Защо да изберем оранжерия от поликарбонат

Безспорен лидер в съвременните материали за покриване на оранжерии е клетъчният поликарбонат. Той има добро пропускане на светлина, издръжлив е, не се страхува от градушка. Тъй като е гъвкав и лек, не изисква мощна рамка и основа. Той е 200 пъти по-здрав от стъклото. Колкото по-голяма е дебелината на поликарбонатния лист, толкова по-висока е специфичната тежест на панелите, тяхната сила, устойчивост на градушка и вятър. Недостатъкът е, че пропускането на светлина на такива панели е по-слабо.
Най-добрият вариант е поликарбонат с дебелина от 4 до 8 мм, тъй като тези размери съчетават оптимална здравина и едновременно пропускане на светлина. Тези оранжерии ви позволяват да засадите растения още в началото на април и да имате реколта до късна есен.
Основните условия за нормален растеж и развитие на културите в оранжерия са осветлението, нивото на влажност на въздуха и почвата, вентилацията и толерантността на сянка. Най-добрите условия за растеж на растенията са температури от 25 до 30°C и влажност на въздуха от 70%. Не бива да се допускат температурни скокове, висока влажност и появата на роса върху растенията. Когато се появят плесени, трябва незабавно да посипете почвата с пепел и да изсушите горния слой със сух пясък.
За самата оранжерия се избира място, така че слънчевите лъчи да я осветяват през целия ден или през по-голямата му част. При отглеждане на маломерни растения (разсад, чушки, храстови домати, зеленина) оранжерията се поставя така, че лехите да са насочени от север на юг. При насаждения с подпори (краставици, високи домати, тиквички) е по-добре да се подреждат лехи от запад на изток. Така културите ще са равномерно осветени.

Main Menu