КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПАРНИКА ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЕФЕКТИВНО? ЧАСТ 2

Продължаваме с темата от вчера, в която Ви за познахме с вътрешното подреждане на парника и с разположението на леглата в парника. Има още няколко особености и правила, които трябва да спазите, за да използвате ефективно домашната си оранжерия. Ето кои са те:

КАК ДА РАЗДЕЛИТЕ ПАРНИКА НА ЗОНИ ЗА РАЗЛИЧНИ РАСТЕНИЯ?

За да се улесни подбора на растенията и да се създадат нормални условия за растеж, развитие и формиране на културата, зонирането на оранжерията ще бъде най-точно.
Добре е да измерите температурата по надлъжните стени на оранжерията и маркирате зоните, където температурата се променя. Обикновено оранжерията се разделя на 3 зони. Ако оранжерията е отопляема, тогава топлата зона ще бъде в средата на парника, най-топлата – в края и най-студената – в началото, където вратите се отварят постоянно.

СЪВМЕСТИМОСТ НА РАСТЕНИЯТА В ПАРНИКА

Поставянето на зеленчуци в парника трябва да се обмисли предварително. Доматите например се нуждаят от умерено поливане, средна влажност на въздуха и добра вентилация, а за краставиците – топлина, влажност и отсъствие на течение и температурни промени.
Тоест, културите, устойчиви на студ, посадете в зоната, която е най-близо до входа на парника, а краставиците в средната или отдалечената зона.
Таблицата по-долу показва най-често срещаните основни култури и културите, които имат добра съвместимост с тях.

Основна култура Култури с отлична и добра съвместимост Култури, несъвместими с базови
домати Зеле, лук на перо, чесън, боб, маруля, репички, спанак, целина, магданоз, чушки, патладжан краставици, копър
краставици тиквички, тиква, китайско зеле, лук, чесън, боб, салати, цвекло, целина върху билки, спанак, мента домати, репички
зелени домати моркови, репички, маруля, боб, копър, целина, спанак, мента лук, магданоз
комбинирано легло Лук, магданоз и копър върху зеленина, салати, мента, спанак, репички, целина върху зеленина и др домати, краставици, боб и други

Така вече трябва да придобиете представа как да разделите растенията във Вашия парник, за да си гарантирате добра реколта.

КАК ДА УВЕЛИЧИМ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ОРАНЖЕРИЯТА?

Възможно е да се увеличи производителността на малка оранжерия чрез уплътняване на основни култури чрез засаждане на нискорастящи растения с повърхностна коренова система. Можете да вземете няколко култури. Посейте няколко сорта репички в оранжерията. След прибиране на реколтата, засадете разсад от домати или краставици. След сеитбата и прибирането на ранните студоустойчиви зелени растения (репички, копър, лук), засадете зеле, салати и др.
Зеленчуците от един и същи вид в една зона на оранжерията се отглеждат най-добре при различни дати на зреене. След ранното прибиране на реколтата, засадете следващата реколта със същите екологични изисквания (зеле, салати, зеленчуци, репички, лук).
Можете да засадите краставици с копър и зеле с репички едновременно в градината. Доматите и чушките могат да бъдат уплътнени с билки, лук, репички.

Надяваме се, че вече сте придобили представа за това как би било най-ефективно да разделите, зонирате и засеете Вашите зеленчуци, за да постигнете максимално добра реколта.

Main Menu