ТАЙНИТЕ НА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БАМЯТА – ЧАСТ 1

Бамята е древен, екзотичен и много вкусен зеленчук. Той произхожда от Етиопия и Мала Азия. Много хора не оценят качествата му поради слузестата структура. За тези, които я харесват и искат да я отглеждат в оранжерия, следващите редове мога да бъдат много полезни.

РАЗСАДА НА БАМЯТА

Основният проблем на бамята на етапа на разсад е прекомерната склонност към разтягане. Кълновете от бамята буквално се появяват от земята вече в обрасло състояние – 6 или дори 10 сантиметра. В бъдеще това води до факта, че разсадът се огъва, ляга и се усуква , което усложнява брането. Един от най-сериозните проблеми при отглеждането на бамя е засаждането в открита земя. Факт е, че макар в бъдеще бамята да може да расте като огромно растение с дебел ствол и да стане като палма, разсадът на бамята е изключително уязвим. Именно за това използването на оранжерия може да се окаже единствения начин безпроблемно да добиете бамя независимо от климатичните особености. Друг проблем е температурата. Бамята е по-чувствителна към ниските температури и зеленчуците са застрашени от замръзване. Именно комбинацията от вятър, дъжд и ниски температури влияе пагубно на бамята. Със засаждането и в оранжерия този риск отпада и можете да отгледате здрави и силни растения.

ПОЛЗИТЕ ОТ КЪСНАТА СЕИТБА НА РАЗСАД НА БАМЯТА

Повечето източници препоръчват сеитбата на разсад на бамя от средата на март до април. Най-вероятно обаче се препоръчва такава ранна дата, тъй като понякога разсадът на бамята може да се очаква в рамките на 2-3 седмици. След покълването бамята започва да се развива с огромна скорост и по време на сеитба през март до май разсадът достига значителен размер, което увеличава риска от дълги стъбла. Да се засеят семената в началото на май също не е грешка. Благодарение на късната сеитба разсадът по-добре се транспортира и по-бързо вкоренява. На лятното слънце бамята веднага започва да расте и скоро ще достигне внушителни размери. При засаждане в оранжерия няма да имате нужда да чакате лятото, за да се насладите на това екзотично растение.

Темата за това растение е доста обширна, за това ще я продължим в следващите дни. През това време разгледайте другите наши предложения и съвети ТУК.

Main Menu