ТАЙНИТЕ НА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БАМЯТА- ЧАСТ 2

Вчера Ви разказахме за трудностите на отглеждането на разсада на бамята и кога да се засее той. Днес ще Ви запознаем със сортовете бамя и трудностите при събирането на бамята.

ТРУДНОСТИТЕ ПРИ СЪБИРАНЕТО НА БАМЯТА

Бихме искали да обърнем внимание на факта, че бамята е сравнително нискодобивно растение. Бамята се добива, когато растенията достигнат размер 4-5 сантиметра. Не забравяйте да вземете чифт ножици когато решите да берете, тъй като шушулките са много трудни за откъсване от стъблото. Понякога е изкушаващо задържането на плодовете по-дълго, така че те да се увеличават по размер. Въпреки това влакната се втвърдяват бързо и шушулките стават негодни. Основният показател, че сте събрали плодовете навреме, е лекотата на рязане. Младите плодове се режат много лесно, но ако имате затруднения с рязането на шушулките това значи, че са презрели и няма да станат меки дори след готвене и е по-добре да ги изхвърлите.

Вкусът на бамята не е лесен за описание, но ако сте почитател на аспержи, боб и любител на зеленчукови ястия, тогава със сигурност ще му се насладите. Най-популярните сортове бамя са:

„Дамски пръсти“

Този сорт е най-достъпния, а семената могат да бъдат намерени в много търговски обекти. Тази бамя е с най-тесните шушулки и най-тънките стени. Височината на храстите е около 40 сантиметра.

„Орлов проход“

Храстите на този сорт стават доста високи – повече от 1,5 метра височина с дебел ствол с диаметър 3 сантиметра. Плодът има забележимо по-дебела стена – 2-3 милиметра. Този сорт се отличава с намалено съдържание на слуз, а за някои домакини това е допълнителен плюс.

„Алабама червен“

Плодовете от този сорт остават нежни по-дълго и не са грапави, дори когато растат до дължина 10 сантиметра. Друга особеност е приятния сладникав вкус, който не е присъщ на повечето други сортове. „Alabama Red“ е доста висок, а възрастните растения достигат височина от 1 до 1,5 метра.
Надяваме се, че сме били полезни и ако все още не сте опитвали този зеленчук сме Ви заинтригували и накарали да експериментирате. За да отгледате добра и обилна реколта Ви препоръчваме да засеете Вашите зеленчуци в оранжерия. С настъпващата зима с нашите оранжерии няма да се притеснявате за природните явления, които могат да навредят на растенията Ви!

Main Menu