ПАТЛАДЖАН В ОРАНЖЕРИЯ – ПРАВИЛА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ И НАЙ-ДОБРИТЕ СОРТОВЕ – ЧАСТ 2

В първата част говорихме за подготовката на почвата в оранжерията за засаждането на патладжан и как да отгледаме здрав разсад. Днес ще дадем полезни съвети за това как и при какви условия ще се радвате на обилна реколта.
По-добре е да отглеждате патладжани в оранжерия отделно от други култури или да ги подредите така, че да е възможно да се създадат необходимите температурни условия и да се осигури достатъчна влажност на почвата и въздуха, както и допълнително осветление в облачни дни.

РЕЖИМ НА ТЕМПЕРАТУРА И ВЛАЖНОСТ НА ВЪЗДУХА

За патладжаните средната дневна температура на въздуха е оптимална в границите 24 – 28 ° С. Сортовете, устойчиви на температурни промени, се развиват добре и дават плод при температура от 18- 24 ° С. Намалете температурата чрез проветряване или поливане на лехите със студена вода. Оптималната влажност варира от 60-70%. По време на периода на плододаване е препоръчително да се намали влажността на въздуха до 60%, за да се предпазят обраслите храсти от гъбични заболявания, които изискват висока влажност.

ПОЛИВАНЕ

Растенията трябва да се адаптират към новите условия, така че първото поливане се извършва не по-рано от 4-5 дни след засаждането на разсада. Поливането се извършва само с топла (+ 25 ° C) вода, в противен случай началото на цъфтежа се забавя с до 10 дни. Липсата на вода (дори краткосрочна) води до спиране на растежа. Влагата в почвата, особено по време на плододаване, трябва да се поддържа на 75-80%. По време на плододаването поливането се извършва на всеки 3-4 дни. Поливането се извършва сутрин, а след това помещението се проветрява, така че да не се образува парникова мъгла с повишена влажност.

ПЛОДОДАВАНЕ

С началото на плододаването растенията се нуждаят от фосфорно-калиево торене. Големите растения изискват засилено хранене, така че на всеки 2-3 седмици се извършва допълнително торене (след поливане) с разтвори на микроелементи. В момента пазарът на торове предлага нови форми и комбинации от хранителни вещества в сложни торове.

НАЙ-ДОБРИТЕ СОРТОВЕ ПАТЛАДЖАН ЗА ОРАНЖЕРИЯТА

  • Патладжан „Черна красавица“ – не изисква високи температури за растеж и развитие. Тя се различава по местоположението на плодовете в долната част на храста с тегло 200-250 г. Зрее при слаба светлина за 110-115 дни. Плодовете имат продълговато-цилиндрична форма, цветът на корите е тъмно лилав до черен. Устойчив на болести. Използва се за готвене на всички видове ястия и консервиране.
  • Патладжан „Моряк“ – за любителите на екзотиката. Висок (до 1 м). Производителността е средна (до 8 кг / кв.м). Плодовете достигат тегло до 500 г. Основният цвят на корите е светъл или тъмен люляк с бяла ивица. Можете да се яде суров. Употребата е универсална.
  • Патладжан „Балагур“ -плододаването е много рано, но не повече от 6-7 кг на кв. м. Първите плодове в техническа зрялост се берат след 80-85 дни. Цветът на корите на плодовете е наситен люляк, с преход към светъл люляк.

За да се насладите на свежи и вкусни зеленчуци изберете здрави и добре конструирани оранжерии.

Main Menu