ОПТИМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНИЯТА В ПАРНИКА ПРЕЗ ЗИМАТА?

Парникът е предимство на всяка градина. Парниците удължават вегетационния сезон, защитават растенията и разширяват възможностите на градинаря. Най-добрите растения за отглеждане в оранжерията ви през зимата зависят от това къде живеете, колко голяма е вашата оранжерия и вашите градински цели.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ СЪС ЗИМНА ГРАДИНА

Основното нещо, което трябва да разберете е, че растенията няма да растат толкова бързо, колкото през лятото. Дните до узряване на всеки зеленчук могат да се удвоят в зависимост от климата. Някои растения може да не достигнат пълна зрялост, но все пак ще дадат плод. По-специално през декември и януари ще има по-малък растеж или изобщо няма растеж. Не се паникьосвайте! Това е нормално; просто бъдете търпеливи.

ИНСТРУМЕНТИ ЗА УСПЕХ

Оранжерийното градинарство през зимата е много по-различно изживяване, отколкото по всяко друго време на годината. В хладен климат трябва да планирате много конкретно какво отглеждате и кога го отглеждате. По принцип през януари и февруари няма много светлина или топлина, така че може да се наложи да модифицирате вашият парник.

ДРЪЖТЕ ТОПЛИНАТА ВЪТРЕ

Електрически нагреватели

Вентилаторните нагреватели имат термостати, които са чудесен начин да бъдете прецизни с температурата. Много от тях имат и автоматични термостати, които могат да бъдат настроени да се включват само когато температурата падне под определена степен.

Подгряващи подложки

Електрическите нагревателни подложки се поставят под близо до растението, за да се запазят корените му. Това е по-локализирано от вентилаторите или други методи за отопление.

СВЕТЛИНА

През месеците, когато има минимална слънчева светлина, може да се наложи да добавите лампи. Това ще зависи от светлинните изисквания на това, което отглеждате и продължителността на зимните дни.

ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИ СОРТОВЕ СЕМЕНА

Има десетки сортове семена за всеки вид зеленчук. Потърсете такива, които са студоустойчиви или имат по-кратки вегетационни периоди.

ЗАСАДЕТЕ В САКСИИ

Засадете семена в саксиите, в които ще останат, за да няма нужда от пресаждане. Трансплантацията е стресираща за растенията и това е чудесен начин да не ги стресирате допълнително.

ПЛАНИРАЙТЕ

Ако имате една оранжерия, тогава ще трябва да изберете култури, които имат подобни нужди. Ще бъде доста трудно да се поддържат различни условия на отглеждане в едно затворено пространство. Поддържането на еднаква среда е по-малко стресиращо и ще ви даде по-голям успех.

Източник www.greenhousestores.co.uk

Main Menu