ПРЕДИ ЗА ЗАКУПИМ ОРАНЖЕРИЯ-СЪВЕТИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

Първото нещо, което трябва да разберете, когато купувате или изграждате оранжерия, е колко пространство ще ви е необходимо. Имайте предвид, че оранжерията е дългосрочна инвестиция. Вашият избор трябва да бъде достатъчно голям, за да осигури достатъчно място за години напред. В много случаи собствениците на оранжерии в крайна сметка искат повече пространство, отколкото първоначално са смятали. Освен това, ако планирате да отглеждате зеленчуци, ще искате максимална светлина и много място. Налични са комплекти за оранжерии за почти всеки бюджет и повечето могат да бъдат изградени за по-малко от ден.

ПРИКРЕПЕНА ОРАНЖЕРИЯ

Представляват структури прикрепени към стена на постройка (гараж или къща). Тези структури често са по-евтини от другите модели на оранжерии и са добри за отглеждане на билки, разсад и някои зеленчуци. Недостатъкът е разбира се, че слънчевата светлина ще бъде ограничена само до три страни.

САМОСТОЯТЕЛНИ

Самостоятелните оранжерии ви позволяват да ги поставите където искате в рамките на вашия имот, стига терена да е равен и да е добре осветен. Макар да са по-скъпи от прикрепената оранжерия, в тях могат да се отглеждат много повече растения. Самостоятелните оранжерии имат допълнителното предимство – да бъдат релаксиращо място, на което можете да отидете, за да се измъкнете за известно време. Място, където няма телефони и сте заобиколени само от красотата на цветята и растенията, които отглеждате.

ПОКРИТИЕ

Покритието на оранжерията е отговорно за пропускането на слънчевата светлина и топлина. Стъклото е най-добрият материал, но е и най-скъпият. Пластмасовите листове работят добре и са евтини, но бързо ще се амортизират. Поликарбонатът е по-евтин от стъклото, лек е и задържа топлината по-добре от стъклото или пластмасата. Освен това поликарбонатът може да се използва върху плоски или огънати повърхности, добре пропуска светлина и е изключително здрав материал.

ИЗБОР НА ТЕРЕН

Колкото по-близо до къщата или градината се намира вашата оранжерия, толкова по – вероятно да я използвате. Също така помислете за достъп до електричество и вода. Потърсете равнинна зона с максимално излагане на слънце. Ако е възможно, намерете място, където оранжерията ще получава поне 6 часа пряка слънчева светлина на ден през зимата. Широколистните дървета могат да осигурят необходимата сянка през лятото, но тъй като те губят листата си всяка есен, те пропускат слънчевата светлина през зимата. Избягвайте да избирате място за оранжерии в близост до иглолистни дървета, които ще хвърлят сянка през дългите зимни месеци.

Източник www.planetnatural.com

Main Menu