КАПКОВО НАПОЯВАНЕ В ОРАНЖЕРИЯТА

Редовното напояване е ключът към високия добив на зеленчуци. Как едновременно да отгледате обилна реколта от домати и краставици в оранжерия, като същевременно харчите по-малко вода и физически усилия за обработването на земята. Възможно е с минимален труд да наситите почвата с влага като се използва система за капково напояване.

ЗАЩО ДА ИНСТАЛИРАТЕ КАПКОВО НАПОЯВАНЕ?

С въвеждането на капково напояване добивът на краставици и домати както в оранжерията, така и на открити площи се увеличава с 30%, поради факта, че механизмът за напояване в ръчен или автоматичен режим, доставя влага директно към корените на растенията в правилната доза с необходимата честота. В този случай корените на растенията се развиват на малка площ, а засаждането не се сгъстява. Скъпите системи за капково напояване работят в многопрограмен режим, имат контролно устройство и вграден таймер. Растенията, отглеждани в оранжерия са наситени с вода. Те съдържат от 75 до 97% влага. В резултат на това е необходим голям обем вода за узряване. Растенията са особено чувствителни са към липса на влага в началния период на растеж, когато корените все още не са укрепнали.

КАКЪВ Е МЕХАНИЗМЪТ?

Принципът на работа е автоматично подаване на филтрирана вода директно в кореновата система на всяко растение чрез капкомер. Прецизно напояване може да бъде инсталирано както на открито, така и в оранжерията.

КАК ДА ИНСТАЛИРАТЕ СИСТЕМАТА ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ ЗА ОРАНЖЕРИИ?

Монтажът се извършва на 3 етапа. Преди да започнете работа, помислете за необходимата дължина на маркучите, като вземете предвид местоположението на цветните лехи и редовете от растения в оранжерията.
За ваше удобство е по-добре да купите готов комплект капково напояване за оранжерии. При избора на комплект система за капково напояване е важно какъв вид е подаването на вода – ръчно или автоматично..

ДЕСЕТ ПРЕДИМСТВА НА СИСТЕМАТА

  • Поради равномерното напояване почвата не ерозира, почвения състав се запазва, а земята не провисва.
  • Напоителната лента се разпределя на земята, така че всички растения да са еднакво снабдени с вода.
  • Бавно се навлажнява почвата. Водата не остава по листата, а прониква в корените на растенията. За доматите и краставиците в оранжерията е важно водата да не пада върху листата по време на напояване.
  • Водата от почвената повърхност не се изпарява, следователно, не създава излишна влага в оранжерията. При оптимална температура и влажност, зеленчуковите заболявания се развиват по-малко.
  • Поливането без система за капков напояване отнема много повече време и физически усилия, отколкото автоматизирана поливна система.
  • При отглеждане на растения в парникови условия производителността се увеличава. Водата не се губи по съседни участъци и пътеки.
  • С помощта на напоителна система се обработват големи оранжерии или открити пространства.
  • Автоматизирана система ви позволява едновременно да извършвате няколко хидравлични операции: овлажнявайте растенията, оплождайте, използвайте защитно оборудване в необходимата доза.
  • Пестенето на вода в сравнение с обичайния метод за поливане е повече от 50%.

Поливането без капково напояване отдавна престава да бъде единственото решение за градинарите. Автоматичната напоителна система, въпреки първоначалната инвестиция се изплаща бързо, пести време и физически труд, както и воден ресурс.

Източник yavteplice.ru/

Main Menu