ЗИМНО ГРАДИНАРСТВО

Зимно градинарство. Докато много култури няма да растат при най-студените температури през зимата (например пъпеши, домати, тикви и чушки), много зеленчуци ще понесат и дори ще процъфтят при по-хладните температури, които идват с есента и зимата. Основният ограничаващ фактор по това време на годината е слънчевата светлина. Температурата също е фактор, но за тази цел използвайте оранжерии и температурата вече няма да е проблем.

Когато градинарите говорят за отглеждане на храна през зимата, те обикновено говорят за няколко различни неща:

  • Засаждане на култури в края на лятото и есента за прибиране на реколтата през цялата зима. Тези късно засети култури достигат зрялост преди драстичното падане на температурите. Обикновено те не растат много по време на тези по-студени температури, но ще останат в добро състояние, за да се приберете добра реколта. Примерите за често отглеждани растения от тази категория включват кореноплодни зеленчуци, зимни марули, магданоз, грах, къдраво зеле и спанак.
  • Засаждането на бързорастящи култури в края на редовния градински сезон. Тъй като лехите във вашата градина са празни от летните реколти, тези свободни места оставят възможности за бързорастящи култури. Всичко, което расте за 3-6 седмици, може да попадне в тази категория, като репички, грах , марули, ряпа, рукола и др.

Използвайте инструменти и техники за защита на културите, така че да ги отглеждате през цялата зима. Използвайте оранжерия, за да запазите топлината и да отглеждате по-дълго любимите си култури Много от изброените по-горе растения ще растат по-дълго и по-енергично, ако бъдат защитени именно ако растат в оранжерия. Културите, които обикновено не се нуждаят от зимна защита включват лук, карфиол, чесън и някои видове броколи.

Имате много опции да отглеждате пресни зеленчуци през зимата благодарение на оранжериите. Възползвайте се сега, за да си гарантирате здравословна храна през всички сезони.

Източник learn.eartheasy.com

Main Menu