УПОТРЕБА НА КЕРАМЗИТ В ОРАЖЕРИИ

Невероятните свойства на керамзита разширяват обхвата на съвременното й приложение. Сега е възможно да видите този материал не само на строителните площадки, но и в оранжерии. Нека разгледаме по-подробно, как точно експандираната глина се използва в селското стопанство.

ХИДРОПОНИКА И КЕРАМЗИТ

Не е тайна, че в откритите интензивно поливани градини, след 5 – 7 години възниква проблемът с окисляването на почвата. Известно е също, че затворената, постоянно поливана почва след няколко години започва да страда от различни гъбични заболявания. Разбира се, можете просто да подмените почвата или редовно да я дезинфекцирате. Но има и по-лесен начин – използването на керамзит. Той изпълнява функцията на изолация и дренаж за корените. Експандираната глина осигурява на растенията удобни условия за отглеждане: подобрява структурата на почвата, правейки я водопропусклива, предпазва корените на растенията от изсушаване при горещо време и образуване на мухъл – при дъждовно, намалява риска от болести по растенията, както и появата на различни вредители. Също така, като предимство си струва да се добави и намаляването на консумацията на вода с почти 50%.

Има два начина да обогатите почвата в оранжерията си с керамзит:

  • По време на засаждането на дървета и храсти изкопайте дупка, изсипете керамзит на дъното, а отгоре покрийте с тънък слой почва. След това можете да засадите растението. После запълнете останалото пространство отново с керамзит. Този метод се нарича многопластов.
  • Вторият метод е много лесен за изпълнение. Просто смесете малка част експандирана глина с почвата и засадете растението в получената смес.

Също така фината експандирана глина може да се използва в градината за мулчиране. Това ще помогне да се защити почвената повърхност от мухъл, както и да се намали количеството вода за поливане и да се задържи влагата в почвата за по – дълго време. Керамзита е широко приложим материал и с основни познания за неговата употреба можете да си спестите доста усилия и пари.

Main Menu