Отглеждане на ягоди в оранжерия по холандска технология

Основният принцип на холандската технологията е да засадите ягодите в оранжерия в контейнери с почва. Те могат да бъдат кутии, специални торби, саксии за цветя. поставени върху хоризонтални или вертикални повърхности.
Основната разлика от стандартния метод е, че растението се използва еднократно. След плододаването се заменя с друго. За да берете ягоди през цялата година разсадът трябва да бъде заменян на всеки 2 месеца.

Условия за получаване на добра реколта от ягоди в оранжерия

За да се постигне максимална производителност е необходимо да се създадат определени условия за растенията в оранжерията:

– Растенията се нуждаят от поне 8 часа дневна светлина. Ако няма достатъчно естествена светлина, е необходимо да се осигури на ягодите изкуствено осветление. Инсталирайте флуоресцентни лампи в оранжерията – ягодите за ранно узряване трябва да бъдат изложени на светлина в продължение на 15-18 часа всеки ден. За площ от 6 квадратни метра е достатъчна една крушка с мощност 50-60 вата.

– Осигурете стабилно и редовно поливане. Най-често се използва капковата напоителна система. Поливането на ягоди трябва да се извършва 3-4 пъти на ден. Не трябва да попада вода по цветята, листата и дори по плодовете, а само в корените.

– Влажността в оранжерията трябва да се поддържа на ниво от 72-80%, което се постига чрез редовно пръскане на растенията. Процедурата трябва да бъде спряна по време на цъфтежа. Капчиците влага влияят неблагоприятно на цвета и допринасят за развитието на заболявания.

– Честото проветряване на оранжерията осигурява на ягодите необходимия кислород, който само ще обогати вашата реколта.

– Оптималната температура, независимо от времето на деня, трябва да бъде в рамките на 18-21 градуса преди цъфтежа и до 28 градуса от момента на появата на цвета.

– Тъй като растенията, отглеждани по холандска технология, не се опрашват по естествен път, препоръчително е да изберете самоопрашващи се сортове ягоди.

– За предпочитане е почвата да е глинеста, с ниска степен на киселинност, смесена с речен пясък и компост. Възможно е да използвате кокосови влакна, минерална вата, торф и други. Пясъчната почва, особено наторена със стар оборски тор, не се препоръчва, тъй като там има голям риск от паразити.

Main Menu