Основни грешки при отглеждането на краставици в оранжерия

Градинарите, особено начинаещите, правят редица груби грешки при отглеждането на краставици в оранжерия. В тази статия може да прочетете кои са най-често срещаните грешки и как правилно да отглеждаме краставици в оранжерия.

1. Неправилно проветрение в оранжерия

Някои градинари, опасявайки се, че краставиците страдат от висока температура, отварят всички прозорци и врати на оранжерията наведнъж. По този начин се получава течение в оранжерията, което краставиците не харесват. Всъщност можете да проветрите оранжерията, ако температурата в нея се повиши над 30 градуса. Условието е да не отваряте едновременно всички прозорци и врати.

2. Прекалено много влага

С надеждата да получат големи добиви от краставици градинарите понякога преполиват краставиците. Грешка е да не се поливат растенията известно време и после да се полеят прекалено много. Излишъкът от влага в комбинация с топлина може да доведе до развитие на различни гъбични заболявания. Запомнете: краставиците обичат поливането умерено и постоянно, тоест без дълги почивки. Освен това, по време на периода на цъфтеж на краставиците, трябва да ги поливате внимателно. Водата не трябва да попада на цветовете. През периода на активен растеж на краставиците е желателно почвата да се поддържа в леко влажно състояние.

3. Избор на място за засаждане в оранжерия

Логиката на градинаря: този сезон краставиците дадоха отлична реколта на това място, затова следващият сезон ще ги засадя пак там. Добре е всяка година да сменяте парцела, засаден с краставици. Можете да направите изключение само ако обработвате парцела перфектно, наторявате и използвате надеждна защита от вредители и болести. Дори и тогава не трябва да отглеждате краставици на едно място в продължение на повече от три години. Краставиците се развиват добре на парцели, където преди това е имало зеле, лук и картофи.

4. Не засаждайте без мярка

Другo често срещано погрешно схващане е, че колкото повече краставици се засаждат на даден участък, толкова по-високи ще бъдат добивите. Всъщност е точно обратното. По-добре се грижете за растежа на краставиците на височина като сложите колчета. Когато растенията са на гъсто, те се борят за съществуването си, отнемайки храна едно от друго, заплитат се, разболяват се. При такива условия няма да получите равномерни и вкусни краставици. Те ще бъдат доста криви и горчиви.

5. Оставяне на огромни краставици със семе

Друга сериозна грешка е чакането на краставиците да получат твърда маса и едва след това да ги събирате. Краставицата не е тиква. Ако оставите няколко огромни краставици на растението, то вижда това като възможност за отглеждане на плод, съдържащ семена. То деактивира предаването на храна на другите плодове и започва интензивно да подхранва тези, които сте оставили. По този начин, получавайки няколко големи краставици, ще загубите значително по-голяма реколта. Същото се случва, когато решите да оставите една голяма краставица за семе. По-добре оставете това за накрая, когато не планирате да събирате повече краставици от това растение.

Main Menu