Отглеждане на пипер в оранжерия

Сладкият пипер (особено червен и жълт) превъзхожда лимона и дори касиса по съдържание на витамин С. Той е богат и на витамини В1, В2, В6, А. Ето как да засадите и отгледате пипер в оранжерия.

Подготовка на почвата в оранжерия

Засаждането на пипер трябва да става в почва, където преди това е имало краставици, бобови растения, кореноплодни и зелени култури. Не засаждайте пипер там, където преднатата година сте отглеждали картофи, домати, физалис, тютюн, черен пипер и патладжан.
Ако почвата е глинеста, на 1 м² добавете кофа с изгнили дървени стърготини, 1 кофа изгнила тор и 2 кофи торф. Може да добавите кофа с едрозърнест пясък и кофа от полузрели дървени стърготини, ако почвата е твърда.

Засаждане на пипер

Чушките се засаждат вечер, на разстояние 40-45 см една от друга с разстояние между редовете 50-60 см. Може да се засади на място с размер 60х60 см. Във всяка дупка се поставят по 2 корена пипер. Ако мястото за засаждане е с размер 70х70 см – по 3 корена. Растенията се засяват в почвата до първата двойка листа. Сладкият пипер се засажда отделно от лютивия, тъй като те са в състояние да се опрашват кръстосано и сладкият пипер ще стане лютив.
Листата и стъблата на пипера са много деликатни, крехки и лесно се чупят. При засаждането не забравяйте веднага да поставите колчета на всяко растение за по-нататъшна опора.

Поливане на пипер

Преди цъфтежа веднъж седмично пиперът се полива с лейка – 10-12 литра вода на 1 м². Ако времето е горещо, количеството на водата се увеличава. По време на цъфтежа и плододаването растенията се поливат по корена 1-2 пъти седмично.
Водата за напояване трябва винаги да е топла (25° C). Не поливайте със студена вода, защото растенията спират да растат, а периодите на цъфтеж и плододаване се забавят.

Семена от пипер за засаждане

За да получите семена от пипер за засаждане се вземат узрели червени или яркожълти плодове (в зависимост от сорта). Нарязват се на кръг около чашката и след това се изважда семенното стъбло със семена. То се суши 3-4 дни при температура 25-30° C, след което семената се отделят. Съхраняват се до 5 години в хартиена торбичка на топло и сухо място.

Main Menu