Какви сидерати да засеем в оранжерия?

Сидератът, наречен още зелена тор, е бързорастящо едногодишно растение. За 2-4 седмици образува голяма зелена маса и развита влакнеста коренова система, разположена в горния 30-40 см слой на почвата.
Мощните корени на младите растения „работят“ като почвен биологичен плуг. Развиващата се коренова система разгражда почвата, подобрявайки достъпа до влага и кислород. Сидератът всъщност е органична тор. Доставя на почвата основните хранителни вещества (азот, фосфор, калий, калций) и микроелементи.
Поради биологичните си характеристики културите със зелена тор бързо насищат почвата с хумус. И най-важното: след сидерат почвата не е необходимо да се копае. Почвата след тях е наситена с кислород и хранителни вещества във форма, достъпна за растенията. Тя е дезинфекцирана и практически не се нуждае от допълнителни антиинфекциозни обработки.

Кои сидерати /зелена тор/ е подходяща за засаждане в оранжерия?

Около 400 растения могат да се използват като зелени торове както в откритата земя, така и в оранжерия.
– Горчица, рапица, репичка от маслодайни семена
Плевелите и патогените се потискат, червеите се унищожават. Обогатяват почвата с фосфор, калий, сяра и органична материя. Маслената репичка допълнително унищожава кореновото гниене, нематодите (червей). В случай на замърсена почва е по-добре да сеете рапица, смесена с горчица. Сместа ще спре възпроизвеждането на нематодите.
С тези сидерати могат да се сеят домати, сладки чушки, патладжан, краставици, тиквички, моркови, магданоз, копър.

– Овес, ръж, ечемик, едногодишен райграс, пшеница, синя трева
Те повишават органичното съдържание, влагопропускливостта на почвата, съдържанието на азот и калий. Унищожават нематодите. Овесът и ръжта прочистват почвата от гъбички и инфекции. Под ръжта се установява телен червей. За да го изгоните, по-добре е да използвате този сидерат в смес с горчица и рапица.
С тези сидерати могат да се сеят домати, сладки чушки, патладжан, краставици, тиквички.

– Елда
Намалява киселинносттана почвата, увеличава съдържанието на фосфор и калий.
Този сидерат може да използвате под всички оранжерийни култури.

– Грах, боб, лупина, детелина, люцерна, леща
Увеличават съдържанието на органична материя и азот в горните слоеве на почвата. Грахът предпазва почвата от нематоди, патогени, премахва неразтворимите фосфати.
С тези сидерати могат да се сеят домати, сладки чушки, патладжан, краставици, тиквички, репички.

– Фацелия
Универсален сидерат, след който всяка зеленчукова култура се развива ефективно. Сеитбата на фацелия на сто квадратни метра замества по ефективност 300 кг оборски тор.
Този сидерат може да използвате под всички зеленчуци, които се отглеждат в оранжерия.

Срокове за засаждане на сидерати /зелена тор/ в оранжерия

Можете да сеете зелена тор в оранжерията в края на февруари, март, като използвате студоустойчиви и бързорастящи култури. Такива са фацелия, рапица, горчица, репичка, овес, ръж. Най-устойчивите на студ сидерати са жито и рапица. Те могат да се сеят при температури съответно -5° C и -8° C. Същите култури могат да бъдат засети и през лятото (юни, юли). През есента, през септември, е по-добре да сеете ръж, овес, рапица, фацелия, жито.

Main Menu