Какъв е добивът на зеленчуци в хоби оранжерия?

По принцип добивът на зеленчуци в хоби оранжерия зависи от техните сортове и правилното отглеждане. Тук ще разгледаме средния добив на основните култури, отглеждани в оранжерия.

Краставици

Глобалният добив на краставици в открита земя е 2 кг на кв. м., в Русия – 4-6  кг на кв. м., в дъждовна Холандия – 8-12 кг  на кв. м.
В оранжериите добивът е значително по-голям – приблизително 30 кг на кв. м.

Домати

Добивът на домати в оранжерия, при правилна технология, е 30-45 кг на кв. м.

Пипер

С добра и правилна грижа можете да съберете почти 20 кг пипер от един кв. м. На открито такива резултати не могат да бъдат постигнати, заради теченията, вредителите и болестите, засягащи големи площи насаждения.

Патладжан

До неотдавна патладжанът се ценеше по-слабо като ранна култура и затова беше застъпен по-малко в оранжерийното зеленчукопроизводство. Но добрият му вкус и разнообразието, което внася на пазара през пролетта, го налагат за отглеждане и на закрито. Затова търсенето му постепенно се увеличава. Опитът показва, че в оранжерии е за препоръчване да се отглежда патладжан, присаден върху домат. Среден добив на кв. м. – 12-14 кг.

Репички

В оранжерии репичките не се влияят нито от болести, нито от вредители, затова са лесни за отглеждане. Среден добив на кв. м. – около 3-4 кг.

Марули

Марулите са още по-непретенциозни от репичките и имат голяма листна маса. Средно се събират 1,5-2 кг на кв. м. Като цяло културата е безпроблемна и цената за отглеждането ѝ е ниска.

Зелен лук, магданоз, копър, салати, спанак

Зеленият лук , както салатата, марулята и спанакът, е отлична предкултура във всяка оранжерия. Площите след него са чисти от плевели. Остатъците от кореновата му система имат оздравяващо действие на почвата.

Среден добив на кв. м. – около 3 кг. Производителността с хидропонна технология може да достигне до 6 кг на кв. м.

Main Menu