Борба с вредители в оранжерия и дезинфекция на почвата (част 2)

Под домати и пипер в почвата обикновено се добавят органични вещества, минерални комплекси, съдържащи всички основни макроелементи, както и манган, бор и мед. Манганът допринася за ранното узряване на плодовете, борът и медта – за добър цъфтеж и богато плододаване. Краставиците са чувствителни към нивото на киселинност в почвата. Органичните вещества се добавят през пролетта. Преди зимата е по-добре да се използват нитрати (20 г на кв.м.) и калиева сол (15 г на кв. м.).

От вредителите в оранжерия най-опасни за растенията са белокрилка, различни видове листни въшки, нематоди. Необходимо е да се сведе до минимум броя на химическите обработки на почвата и да се даде предпочитание на биологичните методи за борба с вредителите в оранжерията. Химическите методи са ефективни, те действат бързо, но вредят на микрофлората. Важно е да се знае, че при използване на химикали, употребата им трябва да бъде прекратена две седмици преди прибирането на реколтата. При билковите препарати този период е 5 дни. Изключение сред тях е лайката, а препаратите от нея могат да се използват по всяко време.

Следните химикали са най-популярни сред градинарите: формалин (доза 1:100); препарат на основата на калиев перманганат (1 малка лъжичка на 1000 мл вода); разтвор на белина (0,4 кг на кофа вода); меден сулфат (за кофа с вода е достатъчна 1 голяма лъжица).

Освен химичните и биологичните методи за контрол, си струва да използвате помощта на други растения, които могат да изплашат вредителите. Тези растения включват невенчета, които не позволяват на нематодите да се установят в почвата. Запарка от сухи листа, стъбла и корени на това цвете ще помогне в борбата с листните въшки. Същият ефект имат невен, лайка, лук, чесън, люта чушка.

Алтернативен метод за дезинфекция на почвата е третирането ѝ с вряла вода. На 1 кв. м. са необходими 3 кофи вода. Изсипете врялата вода и покрийте почвата. Получената пара прониква дълбоко, унищожавайки вредителите.

Main Menu