Как да съхраним топлината в кореновата система на зеленчуците в оранжерия?

За да могат зеленчуците да растат и да се развиват нормално в оранжерия е необходимо в нея да се поддържа определена температура. Биологичният начин на отопление е евтин и се използва целогодишно.

За да загреете почвата в оранжерия се използва оборска тор като биогориво. Когато се разлага, торта отделя топлина, като по този начин затопля почвата. През пролетта, като подготовка за такова отопление, оборската тор се подгрява предварително. Това е необходимо за стартиране на процеса на разлагане. От оборската тор се прави купчина с височина до 2 м. В нея се правят няколко дупки и в тях се налива гореща вода. Купчината се покрива за 3-4 дни с дървени стърготини или слама. Добавянето на слама към оборска тор ще осигури по-доброто й разлагане, което означава отделяне на повече топлина.

Конската тор е най-доброто биогориво. Тя се разлага при една от най-високите температури. Използва се и компост с конска тор. Когато използвате свинска или кравешка тор, трябва да добавите към нея слама.

Сламата, дървените стърготини, растителният хумус или обикновеният домакински боклук също се използват като биологично гориво. Температурата на почвата и продължителността на нагряване в такива случаи ще бъде значително по-ниска от тази на оборската тор.

За биологично нагряване на почвата в оранжерия трябва да се спазва следната технология:
– Премахнете цялата пръст от мястото в оранжерията, където ще засаждате.
– Разпръснете оборска тор на равен слой на дъното. Около 1/3 от почвата на височина трябва да е заета с оборска тор.
– Покрийте торта с почва.

Продължителността на поддържане на необходимата температура на почвата при този метод на нагряване е различна и варира от 2 месеца (с помощта на дървени стърготини) до 4 месеца (с използване само на конска тор).

Биологичното нагряване има много предимства:
– Изпълва почвата с ценни хранителни вещества, витамини и микроелементи, съдържащи се в органичните торове.
– Поради изпаряването по време на гниене на оборската тор, почвата се овлажнява естествено.
– Този тип отопление не изсушава въздуха, за разлика от другите начини за отопление в оранжерия.
– Засаждането на разсад може да се направи по всяко време на годината.
– В топла почва кореновата система на културата се развива добре, поради което горната част се формира и расте още по-добре.

Main Menu