Целогодишно отглеждане на репички в оранжерия от поликарбонат

Едно от предимствата на репичките е, че може да се отглеждат целогодишно в оранжерия от поликарбонат. Разберете как да подготвите семена, как да ги засадите и какви трябва да са условията за отглеждане на репички.

Подготовка на семена на репички в оранжерия от поликарбонат

Семената на репичките за засаждане трябва да са големи, до 3,5 мм. Преди засаждането накиснете семената за няколко дни. Намокрете марля и поставете семената между слоевете ѝ. Дръжте марлята влажна през цялото време. От семената трябва да поникнат малки кълнове. След това третирайте семената със слаб разтвор на калиев перманганат. Изплакнете ги и ги изсушете върху парцал. Препоръчително е да използвате различни сортове по време на първото засаждане, за да определите по-късно вашите вкусови предпочитания.

Засаждане на репички в оранжерия от поликарбонат

Покълналите семена се засяват на дълбочина 1,5 см. Репичките с цилиндрична форма се засаждат на разстояние 3-4 см, а с кръгла – 5-6 см. Почвата се подготвя през есента. От нея се отстраняват растителни остатъци от предишни култури. Тя се разкопава и наторява с хумус. Репичките не обичат кисела почва. Почвата за репички трябва да е рохкава и добре да пропуска влага. Най-добрият дренаж за нея би била дървесната пепел. Като тор се използва калиево-фосфорна смес.

Подходяща температура и светлина за репички в оранжерия

За засаждане на семена на репички в оранжерия е необходима температура от 10-12° С . За да поникне репичката температурата трябва да е 16-20° C.
Репичките, отглеждани в оранжерия от поликарбонат имат нужда от около 12 часа дневна светлина. Ако е зимно време или началото на пролетта, насажденията ще се нуждаят от допълнително осветление. Може да използвате LED или флуоресцентни лампи.

Поливане и подхранване

Репичките обичат влажна почва, така че не трябва да я оставяте да изсъхне. Поливането се извършва на дълбочина 10-15 см. За по-малко изпаряване на влагата почвата може да се поръси с торф или хумус. Ако сте избрали касетъчен метод за отглеждане, имайте предвид, че поливането трябва да се извършва отдолу през дренажния отвор.

Предпазване от болести и вредители

За предотвратяване на болести по репичките, разсадът се напръсква с разтвор на сапун за пране и дървесна пепел в съотношение 1:2. Това ще предпази насажденията от брашнеста мана, както и ще изплаши вредителите – зелев молец, гъсеници и кръстоцветни молци. С минимални разходи за труд и финансови средства, може да получите богата реколта от репички през цялата година.

Main Menu