Отглеждане на марули в оранжерия

Отглеждането на марули в оранжерия не е трудно. Растението се характеризира с бърз растеж и не е много податливо на болести.

Предимства на отглеждане на марули в оранжерия:

– Марулята е студоустойчиво растение и в оранжерия може да се отглежда целогодишно.
– Добивът на марули в оранжерия е висок. По време на вегетационния сезон може да берете до четири пъти на сезон.
– Обработването на почвата, борбата с плевелите и грижата за растенията в оранжерия са значително по-лесни, отколкото в открита земя.

Подходяща почва

Идеалната почва за отглеждане на марули е тази, богата на органични вещества. Почвената структура трябва да е рохкава, с ниско съдържание на сол, 6,0-6,5 pH. Ако има излишък на киселинност в почвата, тогава тя трябва да се неутрализира с малко количество вар. Марулите растат много добре на почва, върху която преди това са се отглеждали краставици или домати.
Подготовката на почвата е най-добре да започне през есента, веднага след прибирането на реколтата. Препоръчва се торене с фосфатни или калиеви минерални торове. Също така за тази цел можете да използвате компост в размер на една кофа на метър. Ако почвата не е била подготвена през есента, тогава това се извършва в началото на пролетта.

Засаждане

Засаждането на марули в оранжерия се извършва през януари-април, както и в периода септември-декември. Оптималната дълбочина на дупките за засаждане трябва да бъде 1-1,5 см. Разстоянието между дупките се препоръчва да е поне 20 см. Засадете до 35-40 семена на квадратен метър в предварително обилно навлажнени дупки.
За да се осигури непрекъснато прибиране на реколтата, марулите могат да се сеят на интервали от 7-10 дни. Това ще ви позволи да получавате реколтата непрекъснато за дълго време.

Поливане и подхранване

Марулите са доста влаголюбиви култури. За успешното отглеждане на маруля в оранжерии е необходимо обилно поливане, особено първия път след засаждането. Най-добре е да инсталирате капково напояване. Преди поникването почвата се полива всеки ден. Младите растения се поливат по-рядко – 1-2 пъти седмично. Водата за напояване не трябва да е студена. Поливането се извършва най-добре под корена, за да се предотврати навлизането на влага в листата.
Марулята се нуждае от систематично подхранване с азотни торове. Например, амониев нитрат или урея – 10 грама на метър почва.

Температурен режим

Оптималната температура за отглеждане на марули в оранжерия е 15-20°С през деня и 10°С през нощта. Като студоустойчива култура, растежът ѝ продължава дори при температура от 5°С.

Най-доброто време за бране е рано сутрин. Така растението запазва свежестта си по-дълго. Препоръчва се марулите да се берат преди да са поляти, тъй като мокрото растение увяхва по-бързо.

Main Menu