Отглеждане на пъпеши в оранжерия

Пъпешът се чувства отлично в оранжерия и там рядко страда от вредители или болести. Ето кои са необходимите условия за отглеждане на пъпеши в оранжерия:

Подготовка на почвата

Почвата за отглеждане на пъпеши не трябва да е с висока киселинност. Ако почвата е кисела, добавете вар през есента, а през пролетта – креда или доломит.
Преди да засадите пъпешите в почвата е необходимо първо да засадите семена в саксии с диаметър най-малко 10 см. Това се прави в началото на април. Саксиите да са изложени на перваза на прозореца за достъп до пряка слънчева светлина.
Когато разсадът е готов се пристъпва към засаждане в оранжерията. Пъпешите се засаждат на на дълбочина 10-12 см. Около всяко растение на разстояние 8-10 см се прави браздичка за поливане. Температура на почвата да не е по-ниска от 15°С.

Когато пъпешите започнат да цъфтят, е необходимо да се наторява почвата с универсални добавки. Веднага след като се появят първите плодове, те могат да бъдат подхранвани с други торове. След като са се появили повече от два плода, можете да започнете да подхранвате растението два пъти седмично.
Подходящи за отглеждане в оранжерия са сортовете Персийски 5, Победител F1, Хибрид 1, Хибрид 1 F1, Хибрид 15 F1 и др.

Поливане

Пъпешите са устойчиви на суша растения. Влажността в оранжерията трябва да е 60-70% и трябва да се проветрява редовно. До образуването на първите плодове растенията се поливат умерено, веднъж на 10-15 дни. Редовното поливане започва, когато плодовете наедреят до 8-10 см. Растенията се подхранват 3-4 пъти, като минералните торове се редуват с органични.

Температурен режим и светлина

Оптималните температурни условия за развитие на пъпеш в оранжерия са 25-30°С през деня и до 16-18°C през нощта. Оптималната продължителност на дневната светлина за пъпеш е 12 часа.

Комбиниране с другите култури в оранжерия

Най-добре е да засадите пъпеши в оранжерия, където преди това е имало краставици. Ако е имало домати, тази почва не е подходяща за пъпеши.
Страхотни съседи за пъпешите в оранжерия са боб, чушки, патладжан и билки. Последните ефективно отблъскват вредните насекоми. Популярно е засаждането на пъпеши и дини в една оранжерия. Имайте предвид обаче, че и двете култури изискват много място за развитие.
Не засаждайте краставици и пъпеши наблизо. Те имат различни изисквания към влажността на въздуха. Освен това могат да се опрашат взаимно и да загубят вкуса си.

Main Menu