Как да отглеждаме моркови?

Отглеждането на моркови не е сложно, защото те са непретенциозна култура, изискващa минимални грижи.
Морковите трябва да се засаждат на добре осветени места. Отглеждането на сянка ще доведе до значително намаляване на добива и влошаване на вкуса.

Най-лесният начин за приготвяне на семена за засаждане е следният:

1. Загрейте вода до 50-60°C.
2. Накиснете семената за 10-15 минути, разбърквайки от време на време.
3. Отстранете всичко, което се е появило на повърхността.
4. Изцедете, подсушете и посейте семената.
Семената се засаждат от края на април до началото на юни – времето зависи от сорта и целта на отглеждането. При хубаво време морковите ще поникнат след максимум 4 дни.
Глинестата почва е най-подходяща за отглеждане на моркови. За да получите големи кореноплодни култури, оставете разстояние между тях 5 см. Ако имате нужда от малък морков, разстоянието между разсада е 2 см. Оптималната дълбочина на засаждане варира от 2 до 3 см. Разстоянието между съседните дупки е най-малко 15 см.
Не засаждайте моркови всяка година на едно и също място или след магданоз, копър, пащърнак, целина. Идеални предшественици на морковите са домати, краставици, лук, чесън, картофи, зеле.
За да могат морковите да растат сладки и големи, трябва да се извършва редовно обработване на почвата. Първото плевене може да се наложи преди покълването на семената. Близостта на плевелите влияе пагубно върху развитието на морковите. Следователно те трябва да бъдат елиминирани веднага след появата им. Повърхността на земята трябва да е рохкава, така че водата да тече свободно към корените. Ако забележите твърда коричка върху почвата, разхлабете я. Обикновено такава кора се образува след поливане. Уплътняването на почвата и образуването на кора провокират изкривяването на кореноплодите. Затова редовното разхлабване на почвата в градината е задължителна процедура.
Поливането се прави надълбоко, така че кореновата култура да расте точно надолу и да не търси влага в близост до повърхността. Липсата на влага е причината за горчивината и летаргията на морковите.
За наторяване е най-добре да се прилагат торове в течна форма. За да направите това, добавете към кофа с вода супена лъжица нитрофосфат, две чаши дървесна пепел, смес от 20 г калиев нитрат, 15 г урея и двоен суперфосфат. Никога не наторявайте моркови с пресен оборски тор. Морковите ще станат криви, с много корени, а вкусът ще е горчив.
Морковите са готови за бране, ако листата от изправени станат разпръснати. Тази трансформация се извършва на 90-130 дни от покълването. В зависимост от сорта, може да настъпи и на 50-65-ия ден.

Main Menu