Хидрогел за растения

Хидрогелът е инертна полимерна субстанция способна да абсорбира и задържа течност. С други думи, неговите гранули представляват вид мънички резервоари, от които корените на растенията могат да черпят вода. Той се прилага върху почвата, смесите, компостите и всякакви други субстрати, използвани за отглеждане на растения. Може да се използва в закрито цветарство, при засаждане на дървета и храсти, цветя, зеленчуци, за отглеждане на разсад, при полагане на тревни площи, в оранжерии.

Когато сух хидрогел влезе в контакт с течност, той започва да я абсорбира, като едновременно с това увеличава обема си: 1 г сухи гранули могат да абсорбират до 300 мл течност. Полимерната структура задържа водата и разтворените в нея вещества, предотвратявайки произволното им навлизане в почвата, но не пречи на проникването на корени, които свободно растат през гранулите и поемат необходимото количество течност от тях. Докато влагата се изпарява или се абсорбира от корените, гранулите намаляват по размер и при контакт с вода те набъбват отново. Този цикъл може да се повтори многократно, тъй като хидрогелът запазва свойствата си за 3 години.
Хидрогел е безопасен за употреба както за хората, така и за околната среда.
Гранулите могат да се нанасят върху почвата както сухи, така и след предварително накисване (във вода или торен разтвор). Ако решите да смесите сух хидрогел със субстрата, когато засаждате растения, не забравяйте: той ще се увеличи значително по размер, когато набъбне. По-трудно е да се изчисли обема, затова по-често производителите на цветя предпочитат да използват накиснати гранули. В противен случай съществува риск почвата да илезе от контейнера, изтласквайки растението. Ако все пак в градината прилагате сух хидрогел върху почвата, не забравяйте правилно да поливате насажденията след това.

Как да използваме хидрогел в нашата градина

Хидрогелна схема:
– Копър, магданоз, малки градински цветя – 20-30 г сухи гранули на 1 кв.м.
– Репички – 5-10 г на 1 кв.м. бразди или 0,2-0,5 г на растение.
– Моркови, грах – 3-5 г на 1 кв.м. бразди или 0,2-0,3 г на растение.
– Цвекло – 0,3 г на растение.
– Картофи – 2-3 г на храст до дълбочина на засаждане 15-20 см.
– Краставици, дини, тиквички, тиква – 0,5-1 г на 1 кв.м.
– Домати, когато се засаждат в земята или оранжерията – 0,5-1 г или 100-150 мл (10 г на 2 литра вода).

Main Menu