Грижи за зеленчуци и плодове в градината през юли

Какво да не забравяте да направите през юли за зеленчуци и плодове? Прочетете нашите съвети.
През месец юли зеленчуци и плодове се нуждаят от засилени грижи за опазването им от неприятели и болести.

Горски плодове и храсти

Юли е месецът на масовото събиране на горски плодове. Градинските ягоди вече са завършили плододаването. Ако имате обаче ремонтантни сортове ягоди, ще се порадвате на втора реколта. Насаждението не трябва да се оставя без грижи. Използвайте разтвор от пепел за предпазване от болести и вредители и торене, стимулиращо растежа на кореновата система.
Наблюдавайте касиса и не пропускайте подходящия момент за неговото бране.
За предотвратяване на появата на брашнестата мана е добре да пръскате храстите от касис и цариградско грозде с млечна суроватка, разредена с двойно количество вода на всеки 2-3 седмици.
През юли се берат и малините и къпините. Тук не можете да минете само с едно събиране, както е при френското грозде. Всеки ден трябва да събирате поредните узрели малини и къпини.

Лози

Премахнете излишните листа и издънки, така че лозата да не се „разсейва“ и развива, където не е необходимо. Откъснатите листа могат да бъдат консервирани и да послужат за приготвянето на чудесни сарми от лозови листа.
За профилактика на брашнеста мана, която също обича и гроздето, е хубаво лозите да се пръскат с разреден серум от млечна суроватка.
След цъфтежа гроздето трябва да се подхранва с калиеви торове – плодовете ще са по-сладки. Напръскайте с разтвор на пепел по протежение на листата и под корена. Съставът на пепелта е много по-богат от всеки минерален тор.

Зеленчуци

Доматите изискват редовно прищипване и подхранване, а често и превантивно лечение от брашнеста мана, особено там, където влажността и въздухът застояват. В края на месеца е препоръчително да отрежете върховете на доматите.
Краставиците през юли изискват почти ежедневно събиране. Внимателно ги оглеждайте за болести – по краставиците те се развиват бързо.
До края на месеца е хубаво да съберете главите на лука. Зимният чесън трябва да бъде изваден в рамките на седмица, ако се напукват перата.
През юли е необходимо редовно да се грижите за тиквите, дините и пъпешите, като ги прищипвате върху третото листо след яйчника. Това трябва да се направи, когато яйчникът е пораснал и се е формирал напълно.

Относно картофите

По-добре е да отрежете яйчника на картоф, който е цъфнал – растението харчи много енергия за образуването на семена. В същото време проверявайте за наличие на колорадски бръмбари. Картофите изискват доста влага. Можете, разбира се, редовно да ги поливате, но е по-добре да мулчирате с дебел слой окосена трева. Така няма да се налага толкова често поливане.
Всички зеленчуци и плодове е добре да се подхранват с разтвор на пепел.
Не забравяйте и да плевите! През юли е нужно по-малко плевене отколкото през юни, но все пак има нужда.

Main Menu