Как да си направим качествен компост?

Компостът е най-достъпната, ефективна и универсална органична тор. Компостирането е прост, но отнемащ време естествен процес на създаване на перфектната органична тор. Благодарение на червеи, бактерии и гъбички, органичните остатъци се разлагат и се превръщат в хомогенен, зрял компост. Процесът на компостиране се основава на същите процеси, които протичат в почвата, но многократно се усилва и ускорява от правилните условия. Това е най-лесният, най-безопасният, най-надеждният и рационален начин за изхвърляне на органични отпадъци. Незаменим е също така за увеличаване и възстановяване на плодородието и производителността на почвата.

Място за компостиране

За да направите компост се нуждаете от специално място – компостер. Можете да изкопаете компостна яма. Много е трудно обаче да се проследят влажността в нея, подходящите условия за цялата компостна маса и да се осигури достъп на въздух. Ето защо се предпочитат професионални компостерни шкафове и контейнери, които могат да бъдат закупени.
За да направите компостера удобен за използване е добре да го поставите по-близо до местата за натрупване на отпадъци или къщата. Подходящо е полусенчесто, топло, закътано от вятъра място, без риск от застой на вода.

Материали за компостиране


Компостерът се пълни през целия сезон, тъй като постоянно се появяват нови материали. Колкото по-разнообразна е органиката, използвана за компоста, толкова по-добре ще се получи самият компост. За компостиране можете да използвате всякакви безопасни органични отпадъци и материали:
– дърво – малки клонки, дървени стърготини, нарязани големи клони или кора;
– нарязани зелени растения (върховете, листата, издънките и дори плевелите, без съцветия, останали след подрязване и прибиране на реколтата);
– прясна оборска тор;
– сухи материали (листа, сено, слама и др.);
– окосена трева.
Не използвайте зеле, защото ще се получи неприятна миризма. Всички продукти от животински произход също са неприемливи. За да получите най-добрия компост, трябва да използвате поне 3 различни вида отпадъци в един компостер. Съотношението на кафява (суха или дървесна, богата на въглерод) маса в компоста трябва да бъде приблизително 5 пъти по-голяма по обем от зелените (свежи, растителни, влажни) отпадъци. Въглеродните отпадъци са в основата на компоста, но и двата вида са еднакво необходими за неговото приготвяне и именно тяхното взаимодействие определя целия процес. Липсата на азот води до забавяне на компостирането и изсушаване на компостната маса, а излишъкът води до прекомерно прегряване, слуз и неприятна миризма. Само идеалният баланс е гаранция за равномерно и балансирано узряване на компоста и активно възпроизвеждане на полезни бактерии.
Качеството на „суровините“ е много важно. Колкото по-груби са частиците, толкова повече време ще е необходимо за тяхната трансформация. Големи материалите трябва да бъдат смачкани, за да се ускори процеса на компостиране. И е по-добре да оставите прясно нарязаната трева, листата или плевелите малко да изсъхнат на слънце преди поставянето им в компостера.
При компостирането е строго забранено използването на всякакви части от болни или засегнати от вредители растения, отровни видове, плевели със семена, строителни отпадъци, химикали, големи клони, кости, черупки, пластмаса.
Органиката се полага на слоеве с височина от 10 до 30 см. Всеки нов слой е по-добре да поръсите с тънък слой градинска почва, торф или готов компост. „Грубите“ материали са винаги поставени в долния слой. Слоевете от груби и финозърнести, мокри и сухи отпадъци просто се редуват, веднага овлажняващи всеки нов слой. След пълното запълване на компостера се поставя слой от почва с височина около 10 см и „затоплящ“ слой слама или сено отгоре, затваряйки контейнера с капак.

Подходящи условия за приготвяне на качествен компост

За да направите идеална тор от органични отпадъци, трябва да се грижите за идеалната среда за активното възпроизвеждане на полезни бактерии и червеи. За ефективното разлагане на органиката ще ви трябва:
1. Влажност на въздуха около 60%. Компостната маса не трябва да е мокра, а равномерно влажна. При нужда се полива допълнително.
2. Оптимална температура: над 40°С веднага след полагане и от 20°С до 40°С по време на зреене на компоста. Оптималната стойност за компост с полезни микроорганизми е 25°С. Азотните торове са „отговорни“ за температурата. Увеличаването им в компоста повишава температурата.
3. Достъп до въздух. Компостът започва да се разбърква 2 седмици след поставянето му в компостера. Трябва да се разхлабва на всеки 1-2 седмици (или поне 1 път на месец).
Обикновено отнема една година, за да узрее напълно компоста.

Main Menu