5 грешки, които градинарите правят при отглеждането на зеленчуци

Грешките на начинаещите градинари са често срещани. Но понякога опитни градинари правят досадни грешки. Как да отглеждаме правилно зеленчуци?

Грешка 1. Разхлабване на почвата или копаене

Повърхностното разхлабване на почвата и дълбоко копане не са едно и също нещо. В първия случай обогатявате почвата с кислород, помагате за задържане на влагата и в същото време се борите с младите плевели. Копаенето също е важно, но не бива да се прави редовно, защото можете да навредите на почвата и растенията. Дълбокото копаене унищожава естественото местообитание на микроорганизмите, които са полезни за зеленчуците.
Освен това някои видове почва, например пясъчна, не е необходимо да се копаят по-често от веднъж годишно. При често дълбоко копаене на глинести почви на повърхността се появява тежък глинест слой, който допълнително не позволява на растенията да извличат кислород от горните слоеве на почвата.

Грешка 2. Прекомерно поливане на зеленчуци

Някои начинаещи градинари купуват красива лейка и всяка сутрин отиват с нея в градината, като така преполиват растенията. Ако се концентрирате върху задържането на влага в почвата, няма да ви се налага безкрайно да поливате безброй легла на растения. Вече споменахме, че повърхностното разхлабване може частично да помогне за това. Но не забравяйте за мулчиране на почвата. Най-добре е да изберете органичен мулч. И ако имате засадени заселени растения, които изискват голямо количество влага, можете да мулчирате почвата около тях със слой речен пясък (5-7 см). Той преминава добре към корените, за разлика от дървесната кора например, която абсорбира част от влагата.
Мулчирането не само задържа влагата, но също така предотвратява ерозията на почвата, обогатява я с минерали, инхибира растежа на плевелите и е място за размножаване на микроорганизми.

Грешка 3. Злоупотреба с торове, инсектициди и фунгициди

Градинарите поливат лехите с различни торове, пръскат растенията с инсектициди и фунгициди. Често техните усилия са възнаградени с изобилна реколта. Всичко трябва да бъде обаче използвано с мярка.
Излишъкът от азот например води до активен растеж на зелена маса на растението. В резултат на това частично се разпръскват пъпки, а реколтата често просто няма време да узрее. Прекомерното торене с калий може да провокира появата на хлороза и смъртта на корените на растенията. Излишъкът от фосфор често причинява извиване на листата и по-ниски добиви. Най-добре да използвате био торове.

Грешка 4. Грешен избор на място за засаждане и на „съседи“ в градината

Част от растението получава хранителни вещества от горния слой на почвата, а друга част – от долния. Но ако засаждате едни и същи растения всяка година на едно и също място, тогава почвата се изчерпва. Освен това в нея се натрупват заболявания, характерни за една или друга група растения.
Някои растения, засадени наблизо, просто се потискат едно друго. Други, напротив, са в състояние да живеят в симбиоза, плашещи вредителите, предпазвайки се взаимно от палещото слънце и инхибирайки растежа на плевелите.
Например, целината не обича земни бълхи, които често нападат зелевите лехи. Следователно, тези растения могат да бъдат засадени в близост. Копърът също ще бъде добър съсед за зелето, защото отблъсква листните въшки. Лукът и морковите като цяло са най-добри приятели. Но за граха е препоръчително да си намери друга градина. Всякакви сортове градински лук, както и луковици на алиум, забавят растежа на граха.

Грешка 5. Засаждане нагъсто на зеленчуци

Понякога искате да засадите много култури, а нямате достатъчно място в градината. По-малко опитните градинари просто намалят разстоянието между растенията. В резултат на това зеленчуците започват да се състезават за слънчева светлина и хранителни вещества в почвата. Корените им се преплитат. Всичко това не може да не повлияе зле на реколтата.

Main Menu