ПАТЛАДЖАН В ОРАНЖЕРИЯ – ПРАВИЛА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ И НАЙ-ДОБРИТЕ СОРТОВЕ-ЧАСТ 1

Патладжана е много популярен зеленчук. В кухнята има голямо разнообразие от ястия, в които главния герой е той: патладжанът се пържи, задушава и консервира. Разбира се, отглеждането на прилична реколта е трудна задача. Но при спазване на агротехническите правила на отглеждане, той е доста достъпен дори за начинаещ градинар. Особено ако отглеждате патладжан в оранжерия. Ще разкажем за селскостопанската технология на оранжерийните патладжани в статията. В следващите редове сме засегнали подготовката на почвата в оранжерията преди засаждането на патладжана и засаждането на разсада.

ПОДГОТОВКА НА ОРАНЖЕРИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПАТЛАДЖАН ПРЕЗ ЕСЕНТА

Ще бъде добре ако подготвите оранжерийните легла за отглеждане на патладжани от есента. За да направите това, трябва:

  • премахнете всички остатъци след прибиране на реколтата от лехите и ги изнесете извън оранжерията
  • ако почвата е достатъчно плодородна, тогава трябва да се дезинфекцира например с разтвор на меден сулфат
  • ако почвата е лоша, тогава използвайте органични и минерални торове. След това почвата се обработва за дезинфекция с разтвор на меден сулфат.

ПРОЛЕТНА ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА В ОРАНЖЕРИЯТА ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА ПАТЛАДЖАН

Ако през есента торовете не са били прилагани и почвата не е била подготвена за засаждане на патладжани, тогава през пролетта, 20-25 дни преди засаждането на разсад е добре да облагородите почвата с хумус и минерални торове. Торовете се прилагат върху равна повърхност и почвата се изкопава на дълбочина 20 см. След това се извършва поливане.

ЗАСАЖДАНЕ НА РАЗСАД ОТ ПАТЛАДЖАН В ОРАНЖЕРИЯ

Патладжанът има много деликатни корени. Те лесно се повреждат по време на трансплантация, което значително удължава периода на оцеляване на растението. Патладжаните са топлинолюбиви растения, чиято коренова система не понася ниски температури. Следователно, преди засаждането, почвата в оранжерията трябва да се затопли до температура от 15-16 ° C, а въздухът – до 18-19 ° C. Почвата преди засаждането (2-3 дни) трябва да бъде изравнена и напоена. Поливането е необходимо, тъй като корените на патладжана са много деликатни и сухата почва може ги повреди.

Храстите от патладжан са доста обемни. Те се засаждат на един ред с разстояние между храстите 40-45 см. Ако площта позволява, засаждането може да се уплътни, като се поставят храсти на 2 реда в подредени с разстояние между редове 50-60 см. След като изберете схемата на засаждане, са подготвени дупки за засаждане с дълбочина 12-18 см. Изсипете в дупка около 1,0-1,5 литра топла вода (за предпочитане лек разтвор на калиев перманганат). Разсадът се засажда заедно с почвена буца. Голите корени със сигурност ще бъдат повредени.

Утре очаквайте да наблегнем на грижата за растението в парника и ще засегнем най-популярните сортове патладжани.

Main Menu