КАК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЧУШКИ ОТ СЕМЕНА? ЧАСТ 1

С достатъчно пространство, снабдяване с дневна светлина, добри сортове и семена, адекватно количество торове и редовно поливане вашите чушки ще се развиват много добре. Отглеждайте чушки в оранжерия и се насладете на тази цветна реколта.

СОРТОВЕ ПИПЕР, ОТ КОИТО ДА ИЗБИРАТЕ

Чушката (пипер) е многогодишно растение, принадлежащо към семейство Картофови. Родината на пипера е Америка, въпреки че сега се отглежда по целия свят и се използва в много кухни. Тази нежна реколта е чудесен източник на витамини А, В2, В6, С и Е, както и хранителни фибри.

СЛАДЪК ПИПЕР

Този типичен сорт сладък пипер се предлага в много цветове. Зелените чушки всъщност са неузрели плодове, които ще узреят с жълт или червен цвят. Той е чудесен за салати или печен.

КАЙЕН (ЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР)

Cayenne е дълга, тънка и люта чушка. Тези блестящи червени люти чушки могат да се консумират сурови, сушени или на прах. Освен това е привлекателно растение, което да включите в дизайна на вашата градина.

ХАЛАПЕНЬО

Добавени към всякакъв вид ястие, те придават много пикантен вкус. Можете да намалите пикантността, като премахнете семената на чушката

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЧУШКИ ОТ СЕМЕНА

Засадете семената си от пипер на дълбочина около един сантиметър в саксиите си. Ако се готвите да ги трансплантирате в по-големи саксии, осигурете на всяко семе поне един квадратен сантиметър място в тавичка за семена. Чушките се справят добре в дълбока почва с много органична материя и адекватно снабдяване с калций и фосфор. Семената от пипер ще поникнат след осем дни до три седмици, в зависимост от температурата на почвата. Семената от лют пипер обикновено покълват по-бавно от сортовете сладък пипер. След като разсадът започне да се появява го подредете в оранжерията си. След като видите първоначалния им набор от истински листа, е време да ги подхранвате веднъж или два пъти седмично. Най-пикантните видове чушки изискват дълъг период на зреене. Но можете да ускорите нещата в началото на сезона, като накисвате семената за приблизително десет минути преди засаждането. Омекотява семенната покривка и подобрява времето за покълване.

Още по темата очаквайте скоро!

Източник www.greenhouseemporium.com

Main Menu