ИНОВАТИВНО ПАРНИКОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

Здравословния начин на живот набира бързо популярност. Това значително увеличава търсенето на селскостопански продукти, но все още не е лесно да намерите свежи и вкусни зеленчуци и билки на достъпни цени в големите градове. Много хора вече прибягват до парниците, за да си осигурят свежи зеленчуци. Правилното парниково отглеждане може да се окаже предизвикателство на някои. Важна роля в отглеждането на растенията играе светлината, или по-точно правилното парниково осветление. С него може да увеличите производителността с 10-15%, да направи зеленчуците и плодовете по-сочни и вкусни. За целта се използват парникови лампи, с които да се осветяват равномерно растенията.

ЗАЩО ОРАНЖЕРИИТЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОБОРУДВАНИ С ПРАВИЛНАТА СВЕТЛИНА?

Производителността на оранжериите директно зависи от нивото на осветеност на площите. Например, ако увеличите осветеността с 10-15% и добивът ще бъде по-голям. Освен това е важно да изберете спектър за всяко растение в зависимост от естествената светлина в оранжерията – този подход дава възможност да се контролира цветът и равномерния вкус на реколтата и да се помогне за отглеждането на най-сочните плодове и зеленчуци. Също така правилните решения равномерно осветяват растенията – не прегряват и не пресушават, а по-скоро допринасят за растежа им.

ВИДОВЕ ОСВЕТИТЕЛНИ ЛАМПИ

Лампи с нажежаема жичка

Имат много ниска ефективност: само половината от консумираната енергия излъчва светлина, а останалата част се използва за отопление на тялото. По-лошото е, че имат неблагоприятен спектър от светлина: твърде много инфрачервени, червени, оранжеви лъчи, което води до разтягане на стъблата и деформация на листата. Затова лампите с нажежаема жичка не се използват за отглеждане на разсад и производство на плодове. Те са подходящи само за лук, магданоз и киселец.

Луминесцентни лампи

Може да се монтира хоризонтално и вертикално. Основният недостатък е ниската светлинна мощност, яркостта зависи от напрежението. При липса на напрежение може да не се включат изобщо.

Енергоспестяващи флуоресцентни

Лесни за използване и не се нуждаят от допълнително оборудване. Те са по-подходящи за собственици на малки оранжерии.

Натриеви лампи с високо налягане (NLVD, DND, DNT)

Специално проектирани за парникови условия, те симулират добре слънчевата светлина, но все пак няма достатъчно излъчване в синята част на спектъра, което е важно за вегетативния растеж. Огледалните лампи за оранжерии с натриеви лампи се въртят и се инсталират във всяко желано положение.

Метал-халидни лампи (MGL, DRI)

Считат се за почти идеални за оранжерии по отношение на светлинния спектър, но те са много скъпи и в същото време са краткотрайни, а експлоатационният живот зависи от честотата на превключване.

Свето диодни лампи(LED)

Привлекателно е, че свето диодите консумират малко енергия. Може да светят в светло синя, червена или комбинирана светлина. Разработва се новост – бели свето диоди, които могат да покрият целия слънчев спектър. Когато това се случи, растенията могат да се отглеждат напълно на изкуствена светлина. LED осветлението е екологично и безопасно.

Източник teplicnik.ru
Снимка източник bigland.ru

Main Menu