РАЗНООБРАЗИЕТО ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ОТГЛЕЖДА В ОРАНЖЕРИЯ

Предимствата на оранжерийното градинарство са много. Едно от тях е, че със закупуването на оранжерия, вие се сдобивате с коктейл от възможности. Можете да отглеждате разнообразни зеленчуци, цветя или билки на малка площ едновременно.

КАКВИ ОРАНЖЕРИИ СА НЕОБХОДИМИ?

За лятото вариант са оранжериите без отопление, покрити със стъкло или поликарбонат. За целогодишно отглеждане са подходящи оранжерии с отоплителна система. Съвместното засаждане на зеленчуци в оранжерия от поликарбонат е най-практично.

Когато засаждате растения, трябва да се има предвид, че изискванията за нивото на влажност и температура могат да бъдат различни. За оптимална влажност на почвата се препоръчва капково напояване. В целогодишна оранжерия е необходимо осветление. За зеленчуци, които се нуждаят от ярка светлина, са необходими допълнителни лампи. Това е много удобно, ако структурата има два входни блока в противоположните краища. Тази подредба ще помогне за адаптиране на културите с различни изисквания за температура и влажност и ще улесни грижата за растенията.

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА СЪВМЕСТНОТО ОТГЛЕЖДАНЕ

Комбинирането на култури в една оранжерия има редица очевидни предимства. Сред тях са:

  • спестяване на оскъдно пространство;
  • способността да се намалят разходите за отопление и осветление, които се увеличават по време на експлоатацията на няколко оранжерии;
  • затворената земя е подходяща за особено капризни и взискателни култури;
  • системата за капково напояване ви позволяват да контролирате нивото на влажност.

КАКВИ КУЛТУРИ МОГАТ ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ ЗАЕДНО?

Какво може да се отглежда в една оранжерия наведнъж? Най-често една от културите е основната. Обикновено това са домати или краставици.
Съвместимостта на зеленчуковите култури при засаждане в оранжерия е различна и изискванията за грижа варират. Доматите не понасят висока влажност, имат нужда от умерено напояване, предпочитат минерални торове на базата на калий и фосфор. Краставиците се нуждаят от висока влажност, те спират да растат поради липса на вода, плодовете стават малки и горчиви.

Източник dacha-posadka.ru/

Main Menu