ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ

Днес доматът е един от най-търсените зеленчуци. В домашни условия разсад за доматите могат да се отглеждат по няколко начина.

ПОДГОТОВКА НА СЕМЕНАТА ЗА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ

Можете да проверите семена за покълване по няколко начина:

1 начин: семената се потапят в 5% разтвор на натриев хлорид за 5 минути. Добрите семена са тези, които са потънали до дъното.

2 начин: семената се разпръскват върху хартия. След това стъклена пръчка се разтрива с кърпа и се поставя на разстояние 1 см над семената. Празните семена са привлечени от пръчката. Процедурата трябва да се повтори няколко пъти.

След като изберете добрите семена, те трябва да бъдат обеззаразени. Най-лесният и най-разпространен начин: в продължение на 15 минути потопете семената в 1% разтвор на калиев перманганат (1 гр. На 100 мл вода), след това изплакнете и подсушете.
Семенен материал, закупен от компании, занимаващи се с професионално производство на семена, се дезинфекцира, преди да бъде опакован в торби, поради което такива семена не се нуждаят от допълнителна обработка.

ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ПОЧВАТА

Изискванията към почвата за доматения разсад са доста сериозни и в никакъв случай не трябва да се пренебрегват. Земята трябва да бъде наситена с органични вещества като азот, фосфор и калий. Те са необходими за нормалния растеж на разсада. Почвата трябва да е рохкава и влажна. Киселинността на земята (pH) трябва да бъде между 6,5-6,7. Съдържанието на азот, калий и фосфор в почвата трябва да варира от 250 до 350 mg / l. Ако използвате закупена почва, тогава се уверете, че съдържанието на азот, фосфор и калий в нея не е повече от 400 mg / l.

ЗАСАЖДАНЕ

На първо място се определя времето на засаждане на разсада за домати.
При отглеждане на домати в оранжерии без отопление, семената се засяват от 15 февруари до 10 март. Първо се засаждат късните сортове, след това средно зреещите и накрая ранните сортове. Кълновете трябва да се поливат много внимателно. Веднага след като се появят първите издънки, разсадът се поставя на светло и топло място.

ТЕМПЕРАТУРЕН РЕЖИМ

1 седмица след покълването – 12-15ºС през деня и 8-10ºС през нощта. Понижаването на температурата спомага за по-добро вкореняване.
2 седмици след покълването – температурата се повишава с 3-4ºС – през деня – 16-19ºС, през нощта – 12-14ºС

ПРАВИЛНО ОТГЛЕЖДАНИЯ РАЗСАД ОТ ДОМАТИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ С:

  • 25-35 см височина
  • 8-12 добре развити листа
  • образували са съцветия
  • тъмнозелени листа

Източник rassadatd.ru

Main Menu