МАТЕРИАЛИ ЗА ПОДОВИ НАСТИЛКИ В ПАРНИК

Какъв материал да използвате за направата на парников под? Подът е основата на една оранжерия. Той е важен по много причини – трябва да изолира добре оранжерията от студа, да предпазва от плевели и вредители, а също така трябва да е удобен за вас Е, има много опции за подови настилки в парник, които ще ви предложим по – долу.

ПОДОВИ НАСТИЛКИ В ПАРНИК – БЕТОН

На пръв поглед най-идеалният е под от бетон. Бетонният под е лесен за почистване и ходене. Бетонът също ще отразява светлината и ще задържа топлината през целия ден. Бетонът обаче не е единствената възможност за пода на оранжерията. В зависимост от вашия бюджет има много други идеи за парникови настилки. Преди да инсталирате пода, решете кое е най-важно за вас по отношение на консумативите за парникови настилки. Помислете колко време ще прекарате в оранжерията и колко дълго траят различни материали за подови настилки. Бетонът например е може би най-издръжливия материал, но също така имайте предвид бюджета си. Ето няколко други идеи за парникови настилки, които трябва да обмислите:
Атрактивна идея за парникови настилки също е и настилката от натрошен камък или чакъл. Чакъла допринася за доброто нивото на влажност, но тази настилка никак не е лесна за почистване.

Подовата настилка от мулч не е добра идея. Въпреки че е евтин материал, той не може да бъде почистен и всъщност е добра основа за развитието на бактерии и гъбички. Освен това се разлага бързо.

ПОДОВИ НАСТИЛКИ В ПАРНИК – ТУХЛИ

Тухлите са дълготрайна опция. Те трябва да бъдат положени върху слой пясък, за да подобрят стабилността и дренажа.
Специалните оранжерийни винилови плочки са добър вариант поради лекотата си на почистване и отличния дренаж. Те могат да се използват като пътека или да се положат върху цяла основа.

Много видове парникови настилки са подходящи за задачата, стига да се почистват лесно и да се оттичат добре. Ако решите да имате бетонна основа, поставете стари килими или гумени рогозки в места, където ще работите за дълги периоди.

Main Menu