КАК ДА ПОЧИСТИТЕ ОРАНЖЕРИЯ

Оранжериите са фантастични инструменти за любителя градинар, но те трябва да се поддържат. Ако имате проблеми с повтарящи се болести или насекоми, време е за цялостно почистване на оранжерията. Следващата статия съдържа всичко, което трябва да знаете, за това как да почистите оранжерията.
Независимо дали сте търговски производител или домашен производител, поддържането на оранжерията чиста е от първостепенно значение. По време на вегетационен период растенията не са единственото нещо, което расте; потенциални микроби също могат да бъдат част от организмите, които се размножават. Както се казва, превенцията е най-доброто лекарство и е така и тук. Почистването на оранжерията трябва да се извърши възможно най-скоро, за да се изкоренят вредителите преди вегетационния сезон.

КАК ДА ПОЧИСТИТЕ

Оранжерийното почистване е процес от две части: първоначалното почистване, последвано от дезинфекциране на оранжерията. Действителното почистване на оранжерията означава премахване на плевели и друг жив растителен материал от оранжерията. Освен това премахнете растителните отпадъци, разсипаната почва и всичко друго, което задръства оранжерията. Ако използвате сапун, бъдете сигурни, че е нежен, естествен сапун, който не оставя следи.

КАК ДА ДЕЗИНФЕКЦИРАМ ПАРНИК?

Има четири дезинфекционни метода.

  • Алкохол – Докато 70% алкохол убива микробите при контакт, той е летлив, така че резултатите са краткотрайни. Най-добре е да използвате алкохол за стерилизиране на оборудване и ножици
  • Белината е най-често използваният дезинфектант и най-евтиният. Лошото при белина е, че тя губи своята ефикасност два часа след разреждането. Не се използва направо, а се разрежда с вода в количество от една част белина до девет части вода. Преди дезинфекция на саксиите или пода с белина първо измийте от всякаква органична материя.
  • Водороден диоксид – Водородният диоксид е друг дезинфектант, който се предлага под търговски марки. Той убива много видове бактерии при контакт и е добър за дезинфекция на пейки, саксии, инструменти и др. Подобно на белината, след известно време ще загуби своята ефикасност.
  • Четворна амониева хлоридна сол – за разлика от водородния диоксид или белина, амониевата хлоридна сол не губи своята ефективност.

ПОДДЪРЖАНЕ НА ЧИСТА ОРАНЖЕРИЯ

Не забравяйте да дезинфекцирате инструментите, контейнерите и оборудването веднага след употреба. Измийте ръцете си преди всеки контакт с растения, оборудване или почва. Измийте градински ръкавици. Имайте чифт обувки или ботуши, които са само за използване в оранжерията и никъде другаде. Избягвайте дрехи с ярки цветове, по-специално жълто или синьо, които привличат насекоми, които могат да ви последват в оранжерията. Незабавно отстранете всички болни растения, за да предпазите здравите.

Източник www.gardeningknowhow.com

Main Menu